Franciaországban már nem kell munkaidőn kívül munkahelyi leveleket olvasni

Január 1-től hatályos az új francia szabályozás, a "lekapcsolódáshoz való jog". Vagyis január 1-től a francia munkavállalókat nem kötelezhetik arra, hogy munkaidőn kívül munkahelyi emaileket olvassanak.

A szabályozás szerint az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak egyeztetést kell folytatniuk a munkavállalóikkal arról, hogy mikor kötelezhetők munkahelyi és munkával kapcsolatos emailek olvasására. Megegyezés hiányában pedig a cégeknek világos szabályokat kell alkotniuk és nyilvánosságra hozniuk arról, hogy pontosan mit is várnak munkaidőn kívül a dolgozóiktól.

A szabályozás célja, hogy megóvja a francia dolgozókat a túlhajszoltságtól és stressztől. Franciaországban ugyan legendásan rövid, mindössze 35 órás a munkahét, az Eleas kutatócsoport felmérése szerint a dolgozók hatvan százaléka a munkaidején kívül is használja okostelefonját vállalati emailek olvasására. A Colorado State Egyetem amerikai kutatása szerint pedig kimondottan stresszes, ha a dolgozóknak munakidejükön kívül is munkahelyi leveleket kell olvasniuk.

Az új törvény ugyan a dolgozóknak kedvez, de csak része a francia munkatörvények reformjának, melyek összességében a vállalatok életét könnyítik. Így például a jövőben könnyebb lesz dolgozókat kirúgni és újakat felvenni a helyükre - bár tény, hogy ez eddig kimondottan nehéz volt, ami elég rugalmatlanná tette a francia munkaerőpiacot. (Via Mashable)