Egy román tanárszervezet szerint romángyűlöletre tanít az egyik magyar nyelvű tankönyv

Több romániai lap is történelemhamisítással vádolta meg a sepsiszentgyörgyi T3 kiadót, amiért a 11 éve használt, negyedikes magyar nyelvű történelem-tankönyvében székely zászlóval jelölte Románia helyét Európa térképén.

A román médiában hirtelen nagy nyilvánosságot kapott, 2005-ból származó Európa-térképen a Románia és Bulgária csatlakozása előtti Európai Unió akkori 25 tagállamának mindegyikét az ország zászlajával, Romániát pedig egy székely zászlót tartó mesefigurával jelölte a tankönyv szerzője.

A botrányt okozó térkép - Fotó: .antena3.ro

A liberális Adevarul azt emelte ki, hogy „közpénzen nyomtatott, az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben hamisítják Románia történelmét a székely diákok számára”.

A jobboldali Romania Libera pedig azzal a címmel írt a könyvről, hogy „Botrány: Románia székely zászló alatt jelenik meg az oktatási minisztérium által jóváhagyott tankönyvben”. Az Antena 3 hírtelevízió hétfőn hasonló szalagcímmelszámolt be az ügyről.

Viorel Dolhát, a romániai tanítók egyesületének (AGIRO) elnöke kiakadt, amiért „a román állam pénzén békediktátumként emlegetik Trianont”, lapjain sehol sem mutatják be a középkori román fejedelemségek térképeit, Európa-térképén pedig nem tüntetik fel Románia nemzeti színeit és elnevezését.

Szerinte „ebből a könyvből a diákok semmit se tudnak meg arról az országról, amelyben élnek, arról a lobogóról, amely alatt szolgálnak, a többségi népességről. Súlyosan diszkriminálják őket, beilleszkedési gondjaik lesznek. Az így nevelt diákok romángyűlölő felnőttekké válhatnak, akik aztán letépik a román lobogót”.

A Romania Libera az oktatási minisztériumot is megkereste az ügyben, ahonnan azt a választ kapták, hogy a sepsiszentgyörgyi kiadó negyedikes történelemkönyve 2014 óta nem "hatályos", mivel időközben új tanterv lépett életbe, ugyanakkor elismerték, hogy nem jelent meg helyette más, mivel a negyedikes anyanyelvű történelemkönyvekre kiírt közbeszerzésre nem érkeztek ajánlatok a kiadóktól. A lap ezt a választ sokkolónak nevezte. (MTI)