Egyre több gyereket szülnek diplomás nők

2017 január 3., kedd 7:06
128

Több gyereket szülnek a diplomás anyák, egyre kevesebb iskolázatlan nő hoz világra gyereket, és emelkedik a házasságon kívül születettek aránya – írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal Népesedési helyzetkép című kiadványára hivatkozva.

Eszerint minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál korábban vállal gyereket, és a 8 vagy annál kevesebb osztályt végzetteknél nem tolódott ki a gyerekvállalási életkor. Az alapfokú oktatást be nem fejezők továbbra is 18 éves koruk körül szülnek először gyereket, míg a diplomásoknál 27-ről 31,8 évre nőtt a vállalási életkor.

A kevesebb mint 8 osztályt végzett anyák aránya 4,8-ról 1,9 százalékra, a 8 általánost végzetteké 29-ről 19 százalékra csökkent, a középiskolát végzetteké maradt 32 százalék, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké viszont jelentősen megugrott: a 25 évvel ezelőtti 12-ről 34 százalékra.

A lap szerint az iskolai végzettség emelkedésével csökken a gyerekszám, de ez a kedvezőtlen tendencia a diplomásoknál megszakad, ők több gyereket hoznak világra, mint a csak érettségizettek.

Az egyszerű reprodukcióhoz szükséges gyerekszám egyébként egyedül a 8-nál kevesebb osztályt végzettek körében van meg, a csupán érettségizettek viszont átlagosan alig több mint egy gyereknek adnak csak életet.

Közben, az elmúlt 25 évben, a házasságon kívül született gyerekek aránya 13-ról 48 százalékra emelkedett: 2015-ben világra jött 91 690 gyermek közül 43 868 babának a szülei nem voltak házasok. (MNO)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt