Egyre több gyereket szülnek diplomás nők

Egészségügy
2017 január 03., 07:06
comments 128

Több gyereket szülnek a diplomás anyák, egyre kevesebb iskolázatlan nő hoz világra gyereket, és emelkedik a házasságon kívül születettek aránya – írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal Népesedési helyzetkép című kiadványára hivatkozva.

Eszerint minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál korábban vállal gyereket, és a 8 vagy annál kevesebb osztályt végzetteknél nem tolódott ki a gyerekvállalási életkor. Az alapfokú oktatást be nem fejezők továbbra is 18 éves koruk körül szülnek először gyereket, míg a diplomásoknál 27-ről 31,8 évre nőtt a vállalási életkor.

A kevesebb mint 8 osztályt végzett anyák aránya 4,8-ról 1,9 százalékra, a 8 általánost végzetteké 29-ről 19 százalékra csökkent, a középiskolát végzetteké maradt 32 százalék, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőké viszont jelentősen megugrott: a 25 évvel ezelőtti 12-ről 34 százalékra.

A lap szerint az iskolai végzettség emelkedésével csökken a gyerekszám, de ez a kedvezőtlen tendencia a diplomásoknál megszakad, ők több gyereket hoznak világra, mint a csak érettségizettek.

Az egyszerű reprodukcióhoz szükséges gyerekszám egyébként egyedül a 8-nál kevesebb osztályt végzettek körében van meg, a csupán érettségizettek viszont átlagosan alig több mint egy gyereknek adnak csak életet.

Közben, az elmúlt 25 évben, a házasságon kívül született gyerekek aránya 13-ról 48 százalékra emelkedett: 2015-ben világra jött 91 690 gyermek közül 43 868 babának a szülei nem voltak házasok. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.