Már két hete nem jut ivóvízhez ötmillió szíriai

külföld
2017 január 05., 16:11
comments 20

Csütörtökön közölte Genfben Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyi megbízottja, hogy

"drámai méreteket öltött a vízhiány a szíriai fővárosban, Damaszkuszban."

A beszámolók szerint már két hete tarta a vízhiány, ami mintegy 5,5 millió embert érint. Egeland szerint a

"a súlyos helyzet ellenére a szíriai hatóságok megtagadták az ENSZ-től, hogy humanitárius segélyeket juttasson el a vízhiánnyal küszködő damaszkuszi területekre, valamint öt helyszínre Damaszkusz, Homsz és Hama tartományban."

AFP PHOTO / LOUAI BESHARA
photo_camera AFP PHOTO / LOUAI BESHARA

A szír fővárost és környékét 70 százalékban a Barada-völgyből az Éjn al-Fájáh forrásból eredő Barada-folyó látja el vízzel, a völgy térségét azonban felkelők tartják ellenőrzésük alatt. A kormány szerint a felkelők üzemanyagot öntöttek a forrásba, míg a lázadók szerint a kormányerők légicsapásaival súlyos károkat okoztak a forrás szivattyútelepében, kilyukasztva annak üzemanyagtartályait és ezzel beszennyezve a vízforrást.

Jan Egeland szerint a a damaszkuszi lakosoknak nincs vezetékes vize, és csak kevés ivóvíz áll a rendelkezésükre. A hírek szerint csak a kórházak, iskolák és pékségek részesülnek megfelelő vízellátásban. Félő, hogy az egyre romló higiéniai állapotok miatt csak idő kérdése, hogy betegségek terjedjenek el Damaszkszuban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.