Nincs elég bíró, nem tudott ítélkezni a zalaegerszegi törvényszék

bűnügy
2017 január 05., 14:39
comments 57

Két, időseket kifosztó férfi ügyének másodfokú tárgyalását tartották volna pénteken Zalaegerszegen, de

a Zalaegerszegi Törvényszék a saját kizárását kérte, mert egy novemberi, alkotmánybírósági határozat alapján nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani.

A törvényszék az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egy alkotmánybírósági határozat értelmében a büntetőügyben szokásosan háromtagú bírói tanácsnak kell döntenie, amelynek tagjai közt nem szerepelhet olyan bíró,

"aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el".

A péntekre kitűzött ügyben viszont a Zalaegerszegi Törvényszék bírái közül szinte mindenki eljárt ilyen ügyekben, ezért nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani. Pécsen fogják lefolytatni az eljárást.

Az elmaradó tárgyaláson egy tavaly márciusban, időseket kifosztó férfiak ellen született ítélet fellebbezését tárgyalták volna. A három vádlott 2013-ban Zala és Vas megye kistelepülésein élő idős, egyedülálló embereket hívott fel telefonon, hogy tőlük balesetre, betegségre hivatkozva pénzt csaljanak ki tőlük. Ez 23-szor sikerült is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.