Olvasót hamisított a könyvtáros, hogy megmentse a jobb könyveket a leselejtezéstől

KULTÚRA
2017 január 05., 09:36
comments 217

Chuck Finley az East Lake Megyei Könyvtár egyik leglelkesebb olvasója, tavaly egymaga alig 9 hónap alatt 2361 könyvet kölcsönzött ki, majd vitt vissza, jellemzően néhány óra eltelte után.

Chuck - aki a California Angels baseball csapatának egykori dobójáról kapta a nevét - valójában fikció, ő csak a könyvtár egyik vezető alkalmazottja, George Dore agyának szüleménye, és egyedül a bibliotéka számítógépes rendszerében létezik.

Dore azért hozta létre Chuckot, Chuck pedig azért kölcsönzött ki ilyen sok könyvet, hogy megmentse azokat a leselejtezéstől. A főszabály szerint amelyik könyvet nem kölcsönzik ki egy vagy két évig, az kikerül a rendszerből.

Egy névtelen bejelentő miatt keletkezett a galiba: az illetékes ügyész bejelentés alapján kezdte átvizsgálni a környező könyvtárak nyilvántartásait, és bukkant rá Chuck turpisságaira.

Az alkalmazottak - Dore és segítője - azzal védekeztek házon belül, hogy ők csak meg akarták óvni a köteteket a leselejtezéstől, mert meggyőződésük szerint azok nemsokára nagyon népszerűek lesznek, és csak drágább lesz majd akkor újra beszerezni őket.

Komoly vizsgálat volt, mert az East Lake könyvtárral egy adatbázis alapján működő könyvtárak esetében támogatások aránya is múlik a kikölcsönzések számán.

Viszont pont a megyei könyvtár esetében ez nem áll fenn, Dore és asszisztense akciójának tehát tényleg nem volt gazdasági indítéka. A renitens könyvtárost egy asszisztensével együtt felfüggesztették az ügy miatt, de most úgy fest, a kirúgást megússzák. (Fidelio via Atlas Obscura)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.