Trump most a Toyotát fenyegeti vámokkal a mexikói fejlesztések miatt

gazdaság
2017 január 05., 21:16
comments 110

A Ford és a General Motors után most a Toyotát fenyegette meg az amerikai elnökválasztás győztese, Donald Trump.

Trump magas vámmal büntetné a japán autógyárat, ha tényleg a mexikói Bajából szállítana kocsikat az Egyesült Államokba. A Toyota vezérigazgatója reagált a leendő elnök kijelentéseire, Mr. Toyoda szerint

  • a termelés és a foglalkoztatás a mexikói gyár beindításával nem csökkenne Egyesült Államokban található tíz üzemükben.
  • Baja mellett 2002-ben építették fel az első termelőegységüket. A 2015 bejelentett és tavaly november elindított egymilliárd dolláros fejlesztésüket nem állítják le.

Úgy tűnik, hogy a Forddal és a General Motors-szal szemben a Toyota nem engedelmeskedik első szóra Trumpnak. Akiről a Forbes korábban azt írta, hogy

annyira ért az autóiparhoz mint egy óvodás.

AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
photo_camera AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

A republikánus győztes mintha elfelejtené, hogy a két ország között szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben, a Nafta, amit nem lehet csak úgy egy-egy termék vagy cég miatt módosítani. Illetve többek közt arra sem kaptak a kétkedőt választ, hogy az olcsón munkaerővel készülő Mexikóból importált olcsó autók helyett mit vásároljanak a kis pénzű amerikaiak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.