Jász-Nagykun-Szolnok megye méretű jéghegy készül leválni az Anktartisznál

Amerikai források szerint Delaware állam, brit források szerint Trinidad és Tobago, szerintem viszont Jász-Nagykun-Szolnok megye méretű az az ötezer négyzetkilométer területű, háromszázötven méter vastag jéghegy, ami kutatók szerint éppen leválni készül az Anktartiszról.

A Larssen C jégtáblát már csak egy vékony, húsz kilométeres mezsgye köti össze az Anktartisszal, pontosabban az abból csápszerűen kinyúló Anktartiszi-félszigettel. Várhatóan a valaha levált tíz legnagyobb jéghegy közé fog kerülni, mielőtt észak felé csorogva széttörne és elolvadna.

Önmagában a jégtáblák leválása még nem akkora tragédia, ha a globális vízszintet nézzük, viszont könnyen lehet, hogy a partmenti jégtáblák letöredezése miatt az anktartiszi szárazföldet borító gleccserek jege is destabilizálódhat. Ha ennek egy jelentős része is elolvadna, az már tényleg katasztrofális lenne. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;