Jász-Nagykun-Szolnok megye méretű jéghegy készül leválni az Anktartisznál

természet
2017 január 06., 15:57
comments 93

Amerikai források szerint Delaware állam, brit források szerint Trinidad és Tobago, szerintem viszont Jász-Nagykun-Szolnok megye méretű az az ötezer négyzetkilométer területű, háromszázötven méter vastag jéghegy, ami kutatók szerint éppen leválni készül az Anktartiszról.

A Larssen C jégtáblát már csak egy vékony, húsz kilométeres mezsgye köti össze az Anktartisszal, pontosabban az abból csápszerűen kinyúló Anktartiszi-félszigettel. Várhatóan a valaha levált tíz legnagyobb jéghegy közé fog kerülni, mielőtt észak felé csorogva széttörne és elolvadna.

Önmagában a jégtáblák leválása még nem akkora tragédia, ha a globális vízszintet nézzük, viszont könnyen lehet, hogy a partmenti jégtáblák letöredezése miatt az anktartiszi szárazföldet borító gleccserek jege is destabilizálódhat. Ha ennek egy jelentős része is elolvadna, az már tényleg katasztrofális lenne. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.