Norvégia kinyírja az FM rádiót

külföld
2017 január 06., 20:31
comments 144

Az év végéig fokozatosan megszünteti Norvégia az FM rádiót, és áttér a DAB, azaz digitális hang műsorszórásra, jelentette be a kormány. Ezzel Norvégia az első ország, ami meglépi ezt, bár a hírek szerint Svájcban, Dániában és Nagy-Britanniában is hasonlót fontolgatnak.

A döntést azzal indokolják, hogy az ország földrajzi adottságai (mély völgyek és fjordok, magas hegyek) miatt túl drága az FM szóró hálózat működtetése. Igaz, kb. 20 millió dollárról, tehát hatmilliárd forintról van szó, ami a világ egyik leggazdagabb országában nem olyan nagy pénz (gondoljuk mi, magyarok, akik éppen arannyal burkoljuk be a miniszterelnök dolgozószobáját).

A döntés elég népszerűtlen, a norvégok 66 százaléka ellenzi a Dagbladet körkérdése alapján. Ellenzéki politikusok szerint kétmillió olyan autó van Norvégiában, amiben nincs DAB frekvenciák fogadására alkalmas berendezés – egy ilyen beszerzése egyenként ötvenezer forintba kerül nagyjából. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.