"A demokráciát kéne megszüntetni" - kulturális közvélemény-kutatás Ózdon Gazsi Rap Show-val és a Csakodával

ZENE
2017 január 08., 09:05

Bágyadtabb hétvégi délelőttökre kitalált sorozatunkban ismét egy egészen új irányból érkező megoldással segítünk: összművészeti projekt, szociohangjáték, az ózdi mindennapok és Gazsi Rap Show keveredik a mai mixben a Csakoda csoportnak köszönhetően.

A Csakoda csoportot Trapp Dominika és Dés Márton képzőművészek alapították 2011-ben. A csoport 2016-ban elnyerte a tranzit.hu által kiírt Katalizátor díjat, amelyből három vidéki város, Ózd, Nagykanizsa és Üllő művelődési házaiba látogatott el. Többet róluk honlapjukon és Facebook-oldalukon lehet megtudni, erről a mostani projektről pedig ők meséltek részletesebben:

"A Katalizátor­ projekt keretén belül folytattuk az évekkel ezelőtt megkezdett programunkat, ám ezúttal olyan művelődési házakra koncentráltunk, amik a szocializmus előtt épültek civil kezdeményezésre, illetve már meglévő, leggyakrabban munkások kezdeményezésére létrejött ­önképzőkörök számára építtették munkaadóik. A helyszín­választásunkkal azok előtt tisztelgünk, akik, akár 100 évvel előttünk, a saját kulturális szükségleteik kielégítésére közösségeket illetve közösségi tereket hoztak létre; továbbá nem titkolt célunk az, hogy a művházakkal kapcsolatos közvélekedést ­(a szocialista kultúrpolitika képződményei) ­kissé árnyaljuk."

A nyár folyamán terepszemléken jártak, kutatómunkát végeztek az intézmények archívumaiban és riportokat készítettek a helybéliekkel.

A hangjáték felvételeit a júliusi látogatáskor Mikulán Dávid, Szilágyi Robin és Szőke Gáspár/Gazsi Rap Show készítették; a riportokat Trapp Dominika, Dés Márton, Kovács Kristóf és Donnák János vették fel a szeptemberi kiállításhoz kapcsolódó utcai akció során.

"Egy mobil fotófalat hurcoltunk végig Ózdon, és a megszólított lakosokról, cserébe a kultúrához és a helyi művelődési intézményekhez való viszonyukat firtató kérdéseinkre adott válaszaikért, egy-egy polaroid képet készítettünk a fotófallal; a képeket megkapták ajándékba, valamint meghívtuk őket a megnyitóeseményre. Második helyszínünk a művelődési ház előtt található tér volt, ahol egy korábbi gázcső-talapzatot nyilvánítottunk köztéri szoborrá.

link Forrás

Számunkra ez a "szobor" egy letűnt kor emléke, egy olyan koré, amelyről sétáink során leszólított járókelők kérdezés nélkül mesélni kezdtek. Felkértük Jónás Tamást, hogy írjon egy verset az alkalomra, amelyet később egy acéllapba vágattunk. Az avatást a Kukorica együttes kísérte, beszédet Berkeszi Dávid, az együttes vezetője mondott. - A közvéleméynkutatás dokumentációs tárlatának megnyitója az Ózdi Művelődési Intézmények Olvasó tánctermében zajlott, ahol a ház raktárából összegyűjtött különféle állványok szolgáltak posztamensekként a lejegyzett interjúknak és polaroidképeknek. A háttérben a közvélemény-kutatásról készült videót vetítettük, a megnyitón szintén a Kukorica zenekar működött közre rögtönzött koncerttel, amelybe a közönség tagjait is bevonták. Az eseménysorozat harmadik helyszíne a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark green-box terme volt, ahol előzenekarként fellépett az ózdi SzeszreKészek, majd őket követte Gazsi Rap Show, akivel a filmes díszletek között egy klipet is forgattunk."

A Katalizátor projekt zárókiállítása január 13-án nyílik a Törekvés Művelődési Házban.

link Forrás

A katalizátor projekt résztvevői: Dés Márton, Kovács Kristóf, Bálint Bence, Bogyó Virág, Menyhárt Norbert, Keresztesi Botond, Trapp Dominika, Monory Ráhel, Szigeti Árpád, Csató Csenge, Mikulán Dávid, Murányi Mózes Márton, Lődi Virág, AU Workshop, Gruppo Tökmag, Szilágyi Robin, Donnák János, Puskár Krisztián, Kürti Kristóf

A katalizátor projekt állomásai:

link Forrás

Ezek pedig az elhangzó számok:

  • Almási Tamás "Ózd" sorozatának intrója - zeneszerzők: Slamovits István, Dés László
  • RobotDeck X Gazsi Rap Show - Úttalan utakon
  • RobotDeck X Gazsi Rap Show - Hol van a pénzem instrumental
  • Dmitrij Sosztakovics - Waltz No. 2
  • S10 Records X Gazsi Rap Show - Parasztvakítás
  • GRS - Munakerulő munkadal
  • RobotDeck X Gazsi Rap Show - Volt a semmi
  • Az ózdi Berkeszi Dávid, a Kukorica együttes alapítójának - szoboravató beszéde a Csakoda megnyitóeseményén
  • Lapos Föld - Világosszürke ég