A videók lejátszása közben felbukkanó reklámok jöhetnek a Facebookra

internetek
2017 január 09., 21:57
comments 76

A Facebook átalakítaná a videós hirdetési rendszerét, a Verge-nek beszélő iparági források szerint pedig mindez két dolgot jelentene:

  • több reklámot mutatnának a Facebookon videót néző embereknek
  • és járhatna pénz a feltöltöknek a megtekintések után.

A források szerint a Facebook olyan reklámformában gondolkozik, amiben 20 másodpercnyi megtekintés után bukkanna fel a hirdetés.

Ha a modell létrejön, először fordulhatna elő, hogy számos videós alkotó a Facebookon is pénzt keressen.

Az elmúlt években a Facebook nagyon agresszívan terjeszkedett a videós tartalmak terjesztése felé, aminek meg is lett az eredménye: 2016-ban napi 100 millió órányi videót néztek a felhasználók az oldalon. Ugyanakkor a cégvezér Mark Zuckerberg idáig letiltotta a más videós felületeken ismert, videók előtt feltűnő hirdetéseket.

A hirdetési lehetőségek hiánya miatt sok kiadó régóta panaszkodott a cégnél, hogy nem tudnak pénzt keresni a videós tartalmaikkal. Tavaly a Facebook engedélyezte bizonyos gyártóknak, például a Buzzfeed Tasty-csapatának, hogy hirdetők által fizetett tartalmakat rakjanak ki. Erre állítólag azután került sor, hogy a Buzzfeed vezetése nyíltan panaszkodott a Facebooknál, hogy nem tudnak elég pénzt csinálni a videózásból.

Zajlottak további hasonló kísérletek, például a Live videók közben felúszó hirdetésekkel, de a Verge szerint a mostani lépés lehet a legkomolyabb hatású változtatás, mivel ez érinthet minden, a News Feedben felbukkanó videós tartalmat.

A Facebook nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A hirdetési modell átalakulása egyben azt is jelentené, hogy a Facebook végre kezdhet valamit azzal a problémával, hogy eddig a nézettséget már három másodpercnyi belenézés után számolták, ami az automatikus lejátszások miatt sokszor irreális nézettségi adatokat jelentett, amit rengetegen utáltak. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.