Egy az egyben vett át mondatokat Bush és Clinton beiktatási beszédéből az új ghánai elnök

2017 január 9., hétfő 15:17

Ghána az afrikai kontinens egyik sikertörténete, az elmúlt évtizedekben stabil demokrácia és sikeres választások zajlottak az országban. Szombaton újabb fejezetéhez érkezett el ez a történet: sokezren gyűltek össze, hogy részt vegyenek az 1992-es rendszerváltás óta ötödik megválasztott elnök, Nana Akufo-Addo beiktatásán.

Fotó: STRINGER

Akufo-Addo összesen félórát beszélt, és a helyszínen alighanem keveseknek esett le, hogy valami nincs rendben a beszédével. Később derült ki, hogy elmondott magasztos mondatai között vannak olyanok, melyek korábban már elhangoztak hasonló szövegkörnyezetben: George W. Bush 2001-es és Bill Clinton 1993-as beiktatási beszédéből vett át egész mondatokat.

Később az elnök kommunikációs vezetője, Eugene Arhin Facebookon kért elnézést, mint írta, nem szándékos tervezés eredménye volt mindez, hanem figyelmetlenségből fordulhatott elő, hogy nem utaltak a beszédben arra, hogy csak idézetekről van szó. Kiemelte azt is, hogy a beszédében Akufo-Addo elnök idézett a Bibilából, illetve afrikai politikusoktól is, ezeknek a forrását pedig feltüntették. (Washington Post)