1000 milliárd dollár kárt okoz a dohányzás a világgazdaságnak évente

A kieső munka, illetve az egészségügyi többletköltségek kalkulált összegéből jött ki a fenti szám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) közös, kedden, a svájci Genfben bemutatott tanulmánya szerint.

A serpenyő túloldalán - 2013-as és 2014-es számok alapján - ehhez képest csak 269 milliár dollár dohánytermékekből befolyó adóbevétel áll, így a dohányzás összességében súlyos teher a világgazdaság számára - írja az összegzés alapján az MTI. A kutatók kiemelik, hogy emiatt teljesen alaptalanok azok a kormányzati aggodalmak, amik szerint a dohányzás korlátozása hátráltathatná a gazdaságot.

Kritikai elemként jelenik meg a tanulmányban, hogy a kormányok - szintén 2013-2014-es adatok szerint - átlagosan 1 milliárd dollárt sem fordítanak a dohányzás visszaszorítására, és a dohánytermékek után befizetett adóösszegeknek alig 0,4 százalékát forgatják vissza prevenciós vagy egyéb, a dohányzást visszaszorítani hivatott intézkedésekbe.

A szervezetek ezen túl több elrettentő adatot nyilvánosságra hoztak: a jelentésből kiderül például, hogy jelenleg 1,1 milliárd (15 évnél idősebb) ember, vagyis minden ötödik ember dohányzik a Földön, többségük pedig - 80 százalékuk - közepes vagy alacsony jövedelmű országban él.

A dohányosok száma globálisan ugyan csökken, de ennek a 80 százalékos aránynak " köszönhetően" folyamatos nő azok száma, akik dohányzás miatt halnak meg egy adott évben. Ez a szám jelenleg 6 millió, de 2030-ban már várhatóan 8 millió lesz.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.