Rászállt Svédországra az orosz propagandagépezet

Az elmúlt két évben az orosz propagandagépezet kamuhírekkel és hamis dokumentukokkal próbálta meg befolyásolni a svéd döntéshozatalt – állítja legújabb jelentésében a Svéd Nemzetközi Kapcsolatok Intézete. A jelentés egyik szerzője, Sebastian Åsberg a svéd rádióban arról beszélt, hogy az orosz dezinformációs kampányban az államilag támogatott Sputnik New svéd nyelvű oldala központi szerepet játszik.

Fotó: AFP/Alexsey Druginyn / RIA Novosti / Sputnik

Az oldal 2015 és 2016 között közel négyezer cikket tett közzé, amelyek főleg a NATO-t és az Európai Unió migrációs politikáját bírálták. Hozzátette, hogy a legtöbb hamis dokumentum és levél is ebben az időszakban kezdett el terjedni.

A tanulmányban külön kitértek arra is, hogyan uszították rá a trollhadseregüket a közösségi oldalakon az újságírókra és a kutatókra, amivel sikerült elérniük, hogy a kamuhírek gyakran bekerültek a mainstream média hírfolyamaiba is.

Azt egyelőre nehéz meghatározni, mennyire volt hatékony ez a kampány, de például a NATO-val kapcsolatos viták már a parlamentben is megjelentek. A kutató szerint az oroszok célja, hogy csökkentsék a NATO jelenlétét a Balti-térségben. (Radio Sweden)