Elpusztult Vobara, a fővárosi állatkert egyik koalája

GYÁSZ
2017 január 12., 09:20
comments 68

Szomorú hírt közölt csütörtök reggel a Facebook-oldalán a Fővárosi Állat- és Növénykert:

szerda reggelre elpusztult a két koalájuk egyike, Vobara.

link Forrás

Mint írják, Vobara minden előzmény nélkül került válságos állapotba, és erőfeszítéseik ellenére se sikerült életben tartani.

A szűkszavú Facebook-posztnál bőségesebb közlemény bontja ki csak igazán Vobara tragédiáját. "A gondozók és az állatorvosok napokon át küzdöttek az állat életéért. Sőt, az ilyen esetekre vonatkozó gyakorlatnak megfelelően nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával" - írják.

Sajnos hiába. A halál okát csak az állat pusztulása után haladéktalanul elvégzett boncolás derítette ki:

Vobara a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladásba és bélcsavarodásba pusztult bele.

Mint írják, koalát csak akkreditált állatkertek tarthatnak, és akkreditációt csak azok az állatkertek kaphatnak, amelyek korábbi eredményeikkel kiéremelték ezt. A gondozóik pedig nemzetközi képzést is kapnak, és folyamatosan megosztják tapasztalataikat egymással. "Ez alapján tudható, hogy a Vobaránál jelentkező kórkép sajnos nem ismeretlen a koalák körében, több más állatkertben is előfordult már hasonló eset" - írja az állatkert.

"Állatkertünk látogatói Vobara pusztulásával sem maradnak koala nélkül. A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség" - írja az állatkert. A koalát legnagyobb eséllyel minden nap délután egykor lehet látni, ekkor kapja meg a napi betevő eukaliptuszlombját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.