Elpusztult Vobara, a fővárosi állatkert egyik koalája

Szomorú hírt közölt csütörtök reggel a Facebook-oldalán a Fővárosi Állat- és Növénykert:

szerda reggelre elpusztult a két koalájuk egyike, Vobara.

Mint írják, Vobara minden előzmény nélkül került válságos állapotba, és erőfeszítéseik ellenére se sikerült életben tartani.

A szűkszavú Facebook-posztnál bőségesebb közlemény bontja ki csak igazán Vobara tragédiáját. "A gondozók és az állatorvosok napokon át küzdöttek az állat életéért. Sőt, az ilyen esetekre vonatkozó gyakorlatnak megfelelően nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával" - írják.

Sajnos hiába. A halál okát csak az állat pusztulása után haladéktalanul elvégzett boncolás derítette ki:

Vobara a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladásba és bélcsavarodásba pusztult bele.

Mint írják, koalát csak akkreditált állatkertek tarthatnak, és akkreditációt csak azok az állatkertek kaphatnak, amelyek korábbi eredményeikkel kiéremelték ezt. A gondozóik pedig nemzetközi képzést is kapnak, és folyamatosan megosztják tapasztalataikat egymással. "Ez alapján tudható, hogy a Vobaránál jelentkező kórkép sajnos nem ismeretlen a koalák körében, több más állatkertben is előfordult már hasonló eset" - írja az állatkert.

"Állatkertünk látogatói Vobara pusztulásával sem maradnak koala nélkül. A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség" - írja az állatkert. A koalát legnagyobb eséllyel minden nap délután egykor lehet látni, ekkor kapja meg a napi betevő eukaliptuszlombját.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;