A baloldali jelöltek közül is a populista tűnik a legnépszerűbbnek Franciaországban

A baloldali elnökjelöltek első tévévitája Franciaországban. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER

A francia baloldal csütörtökön megtartotta első elnökjelölti tévévitáját. Az Elabe közvélemény-kutató intézet a BFM televízió számára készített gyors felmérése alapján az összes néző körében 29 százalékos tetszési indexszel a szocialisták balszárnyához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető volt gazdasági miniszter, Arnaud Montebourg nyert. A nagy esélyesnek tartott exminiszterelnök, Manuel Valls 26 százaléknyi néző tetszését nyerte el, Benoit Hamon volt oktatási miniszter 20 százaléknak volt szimpatikus.

Kizárólag a baloldali szimpatizánsok körében már teljesen más a sorrend, körükben Valls nyert 28 százalékkal a 27 százaléknak tetsző Hamonnal szemben. Montebourg a saját táborában csak a harmadik helyen végzett 23 százalékos támogatottsággal.

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. Közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

A baloldali előválasztás győztese lesz a szocialisták és az őket támogató kisebb pártok hivatalos jelöltje az elnökválasztáson. Négy hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutnia a második fordulóba, s a jelenlegi helyzet szerint az államfői szék sorsa Francois Fillon és Marine Le Pen között dőlhet el. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;