A baloldali jelöltek közül is a populista tűnik a legnépszerűbbnek Franciaországban

külföld
2017 január 13., 05:32
comments 18
A baloldali elnökjelöltek első tévévitája Franciaországban. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER
photo_camera A baloldali elnökjelöltek első tévévitája Franciaországban. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER

A francia baloldal csütörtökön megtartotta első elnökjelölti tévévitáját. Az Elabe közvélemény-kutató intézet a BFM televízió számára készített gyors felmérése alapján az összes néző körében 29 százalékos tetszési indexszel a szocialisták balszárnyához tartozó, protekcionista gazdaságpolitikát hirdető volt gazdasági miniszter, Arnaud Montebourg nyert. A nagy esélyesnek tartott exminiszterelnök, Manuel Valls 26 százaléknyi néző tetszését nyerte el, Benoit Hamon volt oktatási miniszter 20 százaléknak volt szimpatikus.

Kizárólag a baloldali szimpatizánsok körében már teljesen más a sorrend, körükben Valls nyert 28 százalékkal a 27 százaléknak tetsző Hamonnal szemben. Montebourg a saját táborában csak a harmadik helyen végzett 23 százalékos támogatottsággal.

Hét jelölt, hat férfi és egy nő indul a francia baloldal államfőjelölt-állító választásán, amelynek első fordulóját január 22-én, a másodikat pedig január 29-én rendezik. Közülük négyen szocialisták: Manuel Valls volt kormányfő, Arnaud Montebourg volt gazdasági, Benoit Hamon és Vincent Peillon volt oktatási miniszterek. Két jelölt, Francois de Rugy és Jean-Luc Bennhamias a Zöldektől érkezik, a hetedik pedig Sylvia Pinel, a nemzetgyűlésben a szocialistákat támogató Radikális Baloldali Párt elnöke.

A baloldali előválasztás győztese lesz a szocialisták és az őket támogató kisebb pártok hivatalos jelöltje az elnökválasztáson. Négy hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi felmérés azt mutatja, hogy bárki is nyeri meg a baloldali előválasztást, nincs esélye bejutnia a második fordulóba, s a jelenlegi helyzet szerint az államfői szék sorsa Francois Fillon és Marine Le Pen között dőlhet el. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.