Financial Times: Orbán a leghatékonyabb kritikusainak, a civileknek esik neki

Tovább súlyosbította a magyarországi civil társadalom korlátozásával kapcsolatos nyugati aggodalmakat az, hogy Németh Szilárd Fidesz-alelnök szerint el kell takarítani az "álcivil szervezeteket" az országból, írja a Financial Times pénteki cikkében. A brit gazdasági napilap felidézte, hogy Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanult az oxfordi egyetemen, később pedig a magyar származású amerikai üzletember vásárolt nyomtatókat a Fidesznek, hogy terjeszthessék a röplapjaikat.

"Egykori pártfogójából sötét, háttérhatalmi figura lett, aki felelős az Európát sújtó menekültáradatért,"

írja a lap.

A Financial Times cikke szerint félő, hogy az NGO-k magyarországi ellenőrzésének szigorítását követően környékbeli országokban is fokozódhat a Nyílt Társadalom Alapítványra nehezedő nyomás.

"Magyarországon gyenge a liberális parlamenti ellenzék és hanyatlóban van a független média, az NGO-k úgy vélik, hogy gyakran ők Orbán leghatékonyabb kritikusai,"

teszi hozzá a beszámoló, amiben Chris Stone az alapítvány elnöke is megszólalt. Szerinte

"a világon mindenütt vannak olyan kormányok, amelyek úgy gondolják, egy választást követően véget ér a politika a következő választásig. A demokráciák azonban nem így működnek. Az állampolgárok a választásokat követően is véleményt nyilvánítanak, szerveződnek, és igen, támogatást igényelnek tőlünk és más csoportoktól is."