A 25 évesnél fiatalabb izlandiak 0,0 százaléka gondolja azt, hogy Isten teremtette a világot

külföld
2017 január 15., 10:43
comments 521

Közvélemény-kutatás készült Izlandon a helyiek vallásosságáról, és azt találták, hogy soha ilyen alacsony nem volt még a hívők aránya: az izlandi lakosságnak mindössze 46,4 százaléka hisz Istenben.

Ennél is durvább eredmény jött ki azonban, amikor a 25 évnél fiatalabbak eredményét nézték meg: az izlandi fiatalok 93,9 százaléka gondolja azt, hogy ősrobbanás következtében született a világunk, 6,1 százalékuknak vagy nincs véleménye, vagy valami egyéb feltevésben hisz, míg 0,0 százalékuk gondolja azt, hogy Isten teremtette mindezt. Azaz nem találtak olyan fiatalt, aki ezt gondolta volna.

A Hallgrimskirkja épülete Reykjavikban (Alexey Filippov/Sputnik)
photo_camera A Hallgrimskirkja épülete Reykjavikban (Alexey Filippov/Sputnik)

Az izlandi társadalomban nagyon világosan látszik a generációs törés: az 55 évnél idősebb lakosok 80,6 százaléka vallja magát kereszténynek, és csak 11,8 százalékuk ateistának. Addig a 25 évnél fiatalabbak között 42 százaléknyian mondták magukat kereszténynek (azzal együtt, hogy a világ teremtésének bibliai magyarázatát nem fogadták el), és 40,5 százaléknyian atesitának.

Látszik az is, hogy a vidéki lakosság körében jobban tartja magát a vallás: Reykjavíkon kívül az emberek 77-90 százaléka mondta magát kereszténynek, míg a fővárosban csak 56,2 százaléknyian.

A világ teremtésével kapcsolatos kérdésre a 25 és 44 év közöttiek 10,1 százaléka hisz abban, hogy Isten teremtette a világot, 77,7 százalékuk szerint pedig az ősrobbanás eredménye, és még a legidősebb, legvallásosabb rétegnél, az 55 évnél idősebbek táborában is többen vannak, akik az ősrobbanásban hisznek (46,1 százalék), mint azok, akik az isteni teremtésben (24,5 százalék).

Az is kiderült a humanista ateista társaság megbízásából készült felmérésből, hogy az izlandiak többsége támogatja az állam és az egyház teljes elválasztását. A válaszadók 72 százaléka értene egyet ezzel. Jelenleg az izlandi alkotmány mondja ki, hogy az Evangélikus Luteránus Egyház Izland államegyháza. (via Visir)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.