A CIA főnöke szerint Trump semmit nem ért Oroszországból

külföld
2017 január 15., 15:55
comments 453

John Brennan, az amerikai központi hírszerzés, a CIA leköszönő igazgatója kőkeményen nekiment az Egyesült Államok elnökségét öt nap múlva átvevő Donald Trumpnak a Fox News műsorán.

link Forrás

Trump és az amerikai hírszerzők között egyre nagyobb a fesztülség az utóbbi hetekben, főleg miután közzétették azt a jelentést, amiben megállapítják az amerikai hatóságok, hogy maga Vlagyimir Putyin hozott arról döntést, hogy be kell avatkozni az amerikai választási kampányba Trump oldalán. Trump nemrég szóban és Twitteren is a náci Németországhoz hasonlította azt, hogy a hírszerzők kiszivárogtatták a rá nézve kellemetlen dolgokat tartalmazó, ám valóságtartalmában még mindig nem igazolt dossziét (pedig semmi nem utal arra, hogy azt a hírszerzők szivárogtatták volna ki).

Brennan megvédte a döntést, hogy beszámoltak az elnöknek és a megválasztott elnöknek az oroszok által állítólagosan összegyűjtött terhelőket tartalmazó dosszié tartalmáról, anélkül, hogy annak valóságtartalmáról mondtak volna bármit is.

„Amit tényleg felháborítónak tartok, az a hírszerzők nácikhoz való hasonlítgatása. Ez nagyon sértő”

– mondta erről Brennan, aki szerint nem jó üzenet a külvilág felé, ha még a hivatalba lépő elnök is azt kommunikálja, hogy nem bízik a saját hírszerzőiben.

John Brennan, a CIA (azóta már csak volt) igazgatója a szenátus előtt számol be a hacker-támadás lehetséges orosz száláról 2017 január 10-én. Joe Raedle/Getty Images/AFP
photo_camera John Brennan. Joe Raedle/Getty Images/AFP

Arra is figyelmeztette Trumpot, hogy nem feltétlenül jó ötlet össze-vissza írni mindenfélét a Twitteren.

„A spontaneitás nem védi a nemzeti érdekeket, ezért amikor beszél vagy reagál valamire, tisztában kellene lennie azzal, hogy a szavainak óriási hatása és követkeménye lehet az Egyesült Államokra” – mondta.

Brennan szerint Trump egyáltalán nem érti Oroszországot, és nem látja tisztán azt a fenyegetést sem, amit Oroszország az USA számára jelent.

Brennan utódja Mike Pompeo volt kansasi képviselő lesz, ő egyelőre még nem adott jelzést arról, hogy elfogadja-e a CIA nézeteit az amerikai választások orosz befolyásolásáról. (Reuters, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.