John Kerry visszatért Vietnamba, és megtudta, kit ölt meg a háború alatt

2017 január 15., vasárnap 8:50
125

A távozó amerikai külügyminiszter utolsó hivatalos útjának egy állomásaként Vietnamban, a Mekong-delta vidékén járt, ahol a vietnami háború idején katonaként teljesített szolgálatot.

Kerry a haditengerészet főhadnagya volt. Mostani útján találkozott egy egykori vietkong katonával, a most 70 éves Vo Ban Tammal, akivel barátságosan köszöntötték egymást, és közösen emlékeztek vissza egy 1969-es összecsapásra, melyben mindketten résztvettek.

John Kerry és Vo Van Tam kezet fognak (AFP PHOTO / POOL / Alex Brandon) Fotó: ALEX BRANDON

Kerryt a vietnami háború után kitüntették bátorságáért, de átélt tapasztalatai miatt háborúellenes aktivista lett a hetvenes évek elején. A külügyminiszter arról beszélt egykori ellenfelének, hogy örül, hogy mindketten életben vannak.

Tam, aki jelenleg rákhalászattal foglalkozik, elmondta, hogy ismert egy embert, akit Kerry ölt meg, és felidézte azt is, hogyan tervezték meg a támadást, amikor észrevették az amerikai járőrhajót. Rakétavetővel próbálták volna megtámadni a hajót, de Kerry szúrta ki a készülő akciót, és kilőtte a rakétavetőt kezelő vietkongot.

Az akkor 26 éves Kerry ezért a tettéért kapott később kitüntetést. Az általa megölt vietnami katona a 24 éves Ba Thanh volt.

AFP PHOTO / POOL / Alex Brandon Fotó: ALEX BRANDON

A két férfi tolmács segítségével beszélgetett egymással. Korábban nem ismerte annak nevét, akit megölt ebben az összecsapásban. Amikor 2004-ben elnökjelölt volt, voltak, akik azzal támadták, hogy egy tinédzsert ölt meg Vietnamban.

Kerry állítólag Google Maps segítségével kereste meg az összecsapás helyszínét. Komoly jetlaggel ébredve az éjszaka közepén, egy egykori katonatársát felhívva rekonstruálta, hogy hol zajlott a támadás a hajójuk ellen.

AFP PHOTO / POOL / Alex Brandon Fotó: ALEX BRANDON

Az amerikai külügyminiszter a sajtónak arról beszélt, hogy a visszatérés a helyszínre furcsa és egy kicsit szürreális is volt.

Kerry külügyminisztersége alatt egyik fő külpolitikai projektjének tekintette, hogy javítsa a két ország diplomáciai kapcsolatát. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt