A H5N8-para miatt egész Horvátországban tilos szabadon tartani a baromfit

mezőgazdaság
2017 január 16., 13:57

Mától tilos a baromfi szabadon tartása Horvátországban a madárinfluenza terjedése miatt – jelentette be Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter egy nagygoricai (Velika Gorica) farmon, ahol elkezdődött a szárnyasok elpusztítása.

Tolusic szerint a vírus valószínűleg vándorló vadmadarakkal érkezett az országba. Hétfőtől életbe lépett a rendelet, mely megtiltja a baromfi szabadon tartását egész Horvátország területén, amíg a járványveszély nem múlik el.

Tyúkok a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera Tyúkok a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Egyes horvát lapok szerint a horvát mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatala szombat este karantént hirdetett a Nagygorica melletti Sop Bukevski településen. Ott van az a farm, ahol elpusztult kacsáknál a madárinfluenza erősen fertőző, H5N8 altípusának vírustörzsét diagnosztizálták. A település 3 km-es körzetét veszélyeztetettnek minősítették, a helyszínt a rendőrség biztosítja, a belépés a farm területére tilos.

A fertőzött farmon 850 kacsa, 70 tyúk, 3000 kacsatojás és 16 200 tyúktojás található. Az egész baromfiállományt elpusztítják, a tojásokat megsemmisítik. A mezőgazdasági miniszter minden érintett baromfi-tulajdonosnak kárpótlást ígért egy hónapon belül, de hozzátette, hogy a kár mértékét még nem lehet felmérni. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.