Illegális hittérítés vádjával vettek őrizetbe egy jógatanárt Oroszországban

2017 január 16., hétfő 19:46
65

Mindezt egy olyan törvényre hivatkozva, amit a terrorizmus elleni harc jegyében fogadtak el.

Dmitrij Ugaj amúgy programozó, de mellette jógaoktatással is foglalkozik, és egy októberi konferencián a jóga filozófiájáról beszélt. Vesztére, mert a szentpétervári rendőrség nem sokkal az előadás után lecsapott rá.

A 44 éves férfi alighanem pénzbírságra számíthat, de bírósági meghallgatását januárban tartják majd meg.

Letartóztatásához az úgynevezett Jarovaja-törvénycsomag járult hozzá, ami lehetővé teszi, hogy hatósági eszközökkel üldözzék azokat, akik a kormány szerint nem tradicionálisnak számító vallások felé próbálnak meg terelni embereket.

A mostani fellépés azért is meglepő, mert Oroszországban amúgy népszerű a jóga, még a miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev is jógázási szokásairól beszélt 2007-ben.

Ugajt állítólag azért vették őrizetbe, mert az előadása után panaszt tettek ellene, mondván, hogy hittérítőként lépett fel a konferencián. A feljelentést megfogalmazó Nail Nasibulin a sajtónak arról beszélt, hogy Ugaj szerinte a fiatalokat egy pszeudóhindu szervezetbe próbálta toborozni különféle kulturális programok keretében.

Ugaj elmondása szerint a rendőrkapitányságon arra próbálták meg rávenni, hogy írjon alá egy üres papírt, de erre nem volt hajlandó. Nem sokkal később szabadon engedték, anélkül, hogy akkor megmondták volna, mivel vádolják. Ezt csak két hónap múlva tudta meg, ekkor közölték vele, hogy illegális hittérítéssel gyanúsítják. Ezt három tanú beszámolóira alapozzák, igaz közülük ketten nem voltak jelen az előadásán.

Ugaj magát hindunak tartja, de tagadja, hogy hittérítőként lépett volna fel. Mint mondta, olyan publikációkra hagyatkozott előadásában, melyek minden egyetemen hozzáférhetőek, ahol tanítanak indiai filozófiát. Ugyanakkor nem emelt ki egyetlen vallási szervezetet sem beszédében, és egyetlen vallási vezetőt sem nevezett meg Buddhán és Jézuson kívül. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt