Illegális hittérítés vádjával vettek őrizetbe egy jógatanárt Oroszországban

külföld
2017 január 16., 19:46
comments 65

Mindezt egy olyan törvényre hivatkozva, amit a terrorizmus elleni harc jegyében fogadtak el.

Dmitrij Ugaj amúgy programozó, de mellette jógaoktatással is foglalkozik, és egy októberi konferencián a jóga filozófiájáról beszélt. Vesztére, mert a szentpétervári rendőrség nem sokkal az előadás után lecsapott rá.

A 44 éves férfi alighanem pénzbírságra számíthat, de bírósági meghallgatását januárban tartják majd meg.

Letartóztatásához az úgynevezett Jarovaja-törvénycsomag járult hozzá, ami lehetővé teszi, hogy hatósági eszközökkel üldözzék azokat, akik a kormány szerint nem tradicionálisnak számító vallások felé próbálnak meg terelni embereket.

A mostani fellépés azért is meglepő, mert Oroszországban amúgy népszerű a jóga, még a miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev is jógázási szokásairól beszélt 2007-ben.

Ugajt állítólag azért vették őrizetbe, mert az előadása után panaszt tettek ellene, mondván, hogy hittérítőként lépett fel a konferencián. A feljelentést megfogalmazó Nail Nasibulin a sajtónak arról beszélt, hogy Ugaj szerinte a fiatalokat egy pszeudóhindu szervezetbe próbálta toborozni különféle kulturális programok keretében.

Ugaj elmondása szerint a rendőrkapitányságon arra próbálták meg rávenni, hogy írjon alá egy üres papírt, de erre nem volt hajlandó. Nem sokkal később szabadon engedték, anélkül, hogy akkor megmondták volna, mivel vádolják. Ezt csak két hónap múlva tudta meg, ekkor közölték vele, hogy illegális hittérítéssel gyanúsítják. Ezt három tanú beszámolóira alapozzák, igaz közülük ketten nem voltak jelen az előadásán.

Ugaj magát hindunak tartja, de tagadja, hogy hittérítőként lépett volna fel. Mint mondta, olyan publikációkra hagyatkozott előadásában, melyek minden egyetemen hozzáférhetőek, ahol tanítanak indiai filozófiát. Ugyanakkor nem emelt ki egyetlen vallási szervezetet sem beszédében, és egyetlen vallási vezetőt sem nevezett meg Buddhán és Jézuson kívül. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.