Rekordbírságot fizet a Rolls-Royce, hogy lezáruljon a korrupciós nyomozás velük szemben

külföld
2017 január 16., 20:21
comments 47

A luxusautókat gyártó vállalat összesen 671 millió fontot, azaz több mint 234 milliárd forintot fog befizetni, miután sikerült megállapodniuk amerikai, brit és brazil hatóságokkal. A Rolls-Royce-ot nemzetközi szintű korrupciós ügyekkel és kenőpénzek kifizetésével vádolták.

A megállapodás ezzel a legnagyobb bírság, amit valaha cégre Nagy-Britanniában kiszabtak, ugyanis otthonában a Rolls-Royce összesen 497,2 millió fontot fizethet majd ki. 170 millió font jut majd az amerikai igazságügyi minisztériumnak, 25,6 millió fontot pedig a brazil hatóságoknak kapnak majd meg.

A Rolls-Royce képviselői bűnösnek vallották magukat, és beleegyeztek, hogy a jövőben szigorúbb belső ellenőrzési szabályokat vezetnek be. Ha ezek megvalósulnak, akkor az ügyészség nem fog vádat emelni.

A brit vállalat ellen évek óta gyűltek a korrupciós vádak. Ezek elsősorban arról szóltak, hogy a Rolls-Royce kenőpénzek segítségével szerzett meg külföldi megbízásokat. Indonéziában például állítólag az ország korábbi elnökének fiát lepték meg egy autóval és 20 millió dollárral, cserébe azért, hogy az ország légitársasága tőlük vásároljon hajtóműveket. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.