Spiegel: Orbán Viktor oligarchiát hozott létre Magyarországon

politika
2017 január 17., 20:49
comments 349

„A hatalma konszolidálása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök oligarchiát hozott létre Magyarországon. A jövedelmező üzleteket a családjának és a barátainak engedte át” - írja a Spiegel a Felcsútról készül helyszíni riportjának bevezetőjében.

A lap tudósítójának már az első pillanatban szemet szúrt, hogy az 1812 lakosú faluban áll egy 3800 férőhelyes stadion. Persze gyorsan megfejtették, hogy ennek köze lehet ahhoz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök alig 50 méterre lakik a Pancho Arénától.

A stadion után a riporter belefutott az attól nem messze futó kisvasútba is, amely az Európai Unió támogatásával épült. Emlékeztetnek rá, hogy a tervek szerint ezreknek kellene használniuk a történelmi kocsikat, de ezzel szemben az állomás általában üresen áll.

A német újságíró rácsodálkozott arra is, hogy Mészáros Lőrinc, a kis falu polgármestere ott van az ország 20 leggazdagabb embere között, pedig hat évvel ezelőtt, amikor az iskolai barátja miniszterelnök lett, még csak egy szűkös megélhetésű gázszerelő volt.

Forrás: Spiegel

A lap kiemeli, hogy azóta azonban Mészáros cége felépítette a felcsúti stadiont, a kisvasutat és a futballakadémiát, és már hoteleket is üzemeltet. Felidézik egy korábbi interjúját, ahol mindezért a Jóistennek és Orbán Viktornak mondott köszönetet.

A Spiegel szerint Orbán Viktor a gyerekkori álmait valósítja meg Felcsúton: saját stadionja van, ahol a VIP-páholyból nézheti a csapata meccseit, a házából rálát a stadionra, ahol a „hősei játszanak”, és már saját kisvasútja is van.

A lap megjegyzi, hogy ugyanakkor Felcsút a kicsinyített mása annak, ahogy Orbán az országot irányítja.

Majd felsorolták azokat az intézkedéseit, amelyekkel 2010 óta bebiztosította a saját hatalmát: a médiatörvényt, az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítését és az új alkotmányt. Ugyanakkor a cikk szerint a kormányzásának legfontosabb eleme, hogy a saját embereit ülteti be a kulcspozíciókba, legyen szó a közigazgatásról, az állami médiáról, a bíróságokra vagy az állami cégek élére. Hozzáteszik, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere összeegyeztethetetlen Orbán személyével, és még a gazdaság sem képes kiszabadulni a szorításából.

A cikk kiemeli a függőségi rendszerek fontosságát, azaz hogy Orbán olyan oligarchákkal veszi körül magát, akik nem csak önmagukat gazdagítják, hanem az ő hatalmát is megerősítik. Megemlítik Rogán Antal és Kertész Balázs kapcsolatát is. A lap Rogán Antalt az ország harmadik legnagyobb hatalommal rendelkező emberének nevezi.

A riport kitért Orbán vejéra, Tiborcz Istvánra, akinek a cége csak a közvilágítási pályázatokkal 65 millió eurót keresett. Megemlítik, hogy mivel ezek a projektek uniós támogatásból valósultak meg, az EU csalás elleni hivatala vizsgálatot indított. Kitértek arra is, hogy 2015-ben a Forbes 6,8 milliárd forintra becsülte az Orbán család vagyonát.

Végül a cikkben bemutatták, hogyan zárták be októberben a Népszabadságot, mielőtt a Mediaworks Mészáros Lőrinc közelébe került volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.