Felszámolja a kormány a fóti gyermekvárost

A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete 2017. január 18-án. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

2019-ig teljesen átalakítaná a gyermekvédelmi rendszert a kormány, többet nem lesznek ilyen célból fenntartott tömegszerű intézmények, helyettük több, kisebb kapacitású létesítményt jön létre. Ennek az átalakításnak részeként a kabinet 2018-ig bezárja a fóti gyermekotthont.  

A különleges ellátást igénylő gyerekeket Hatvan városába, a speciális gondozást igénylők Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. A kísérő nélküli kiskorúakról és a migráns gyerekek sorsáról a tudósítás nem ejt szót. Fóton a gyermekek mellett 150 gondozóról kell gondoskodnia a kormánynak.

Szerdán Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, egyben a fóti térségért felelős országgyűlési képviselő és Czibere Krály szociális ügyekért felelős államtitkár tartottak sajtótájékoztatót az ügyben.

A koncepció szerint a kisebb befogadóképességű intézmények nem külterületeken, inkább a városok belvárosában kapnának helyet, ezzel is segítve a gondozásban nevelkedők integrációját.

Az intézménynek idáig otthont adó Károlyi-kastély sorsáról Tuzson annyit mondott, hogy a nagyjából 500 millió forintot igénylő felújítás után (!) a helyi lakossággal közösen szeretnék megtalálni a legjobb megoldást. (napi.hu / MTI)