Felszámolja a kormány a fóti gyermekvárost

2017 január 18., szerda 22:06
123
A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete 2017. január 18-án. Fotó: MTI / Bruzák Noémi Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2019-ig teljesen átalakítaná a gyermekvédelmi rendszert a kormány, többet nem lesznek ilyen célból fenntartott tömegszerű intézmények, helyettük több, kisebb kapacitású létesítményt jön létre. Ennek az átalakításnak részeként a kabinet 2018-ig bezárja a fóti gyermekotthont.  

A különleges ellátást igénylő gyerekeket Hatvan városába, a speciális gondozást igénylők Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. A kísérő nélküli kiskorúakról és a migráns gyerekek sorsáról a tudósítás nem ejt szót. Fóton a gyermekek mellett 150 gondozóról kell gondoskodnia a kormánynak.

Szerdán Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, egyben a fóti térségért felelős országgyűlési képviselő és Czibere Krály szociális ügyekért felelős államtitkár tartottak sajtótájékoztatót az ügyben.

A koncepció szerint a kisebb befogadóképességű intézmények nem külterületeken, inkább a városok belvárosában kapnának helyet, ezzel is segítve a gondozásban nevelkedők integrációját.

Az intézménynek idáig otthont adó Károlyi-kastély sorsáról Tuzson annyit mondott, hogy a nagyjából 500 millió forintot igénylő felújítás után (!) a helyi lakossággal közösen szeretnék megtalálni a legjobb megoldást. (napi.hu / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt