A szenegáli hadsereg bevonult Gambiába

Szenegáli katonák lépték át a gambiai határt csütörtökön, hogy biztosítsák a hatalomátadást a decemberi gambiai választások eredményének megfelelően. Amúgy viszonylag könnyen megtalálhatták az országot, a határok ugyanis így néznek ki:

Azaz Szenegál gyakorlatilag körbeöleli a sokkal kisebb Gambiát. De mozgósított Nigéria is, amely hadihajót küldött a gambiai partokhoz.

A gambiai elnök, Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, aki több mint húsz éve egy puccsal került hatalomra, és korábban arról beszélt, hogy egymilliárd évig szeretné uralni az országot, elvesztette a legutóbbi elnökválasztást. Ugyan először arról beszélt mindenki meglepetésére, hogy átadja a hatalmat, de aztán, miután konzultált Istennel, meggondolta magát. Mivel a hadsereg lojális hozzá, ezért egyre mélyebb a politikai válság az országban.

Yahya Jammeh - Fotó: AFP/Simon Maina

Az elnök mandátuma szerda éjjel lejárt, közben Gambia szenegáli nagykövetségén már be is iktatták törvényes utódját, Adam Barrowt. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.