A szenegáli hadsereg bevonult Gambiába

2017 január 19., csütörtök 19:06
185

Szenegáli katonák lépték át a gambiai határt csütörtökön, hogy biztosítsák a hatalomátadást a decemberi gambiai választások eredményének megfelelően. Amúgy viszonylag könnyen megtalálhatták az országot, a határok ugyanis így néznek ki:

Azaz Szenegál gyakorlatilag körbeöleli a sokkal kisebb Gambiát. De mozgósított Nigéria is, amely hadihajót küldött a gambiai partokhoz.

A gambiai elnök, Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, aki több mint húsz éve egy puccsal került hatalomra, és korábban arról beszélt, hogy egymilliárd évig szeretné uralni az országot, elvesztette a legutóbbi elnökválasztást. Ugyan először arról beszélt mindenki meglepetésére, hogy átadja a hatalmat, de aztán, miután konzultált Istennel, meggondolta magát. Mivel a hadsereg lojális hozzá, ezért egyre mélyebb a politikai válság az országban.

Yahya Jammeh - Fotó: AFP/Simon Maina Fotó: SIMON MAINA

Az elnök mandátuma szerda éjjel lejárt, közben Gambia szenegáli nagykövetségén már be is iktatták törvényes utódját, Adam Barrowt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt