Erős szelek pörgették meg a román energiatermelést

szélenergia
2017 január 19., 16:01

Romániában csak úgy pörögtek a szélkerekek, kedden este az ország 10,8 gigawattos villamosenergia-termelésének negyedét a szélerőművek adták.

Amíg nem figyeltünk a térség szélenergia királya lett Románia, kapacitása eléri a 3 gigawattot, szorosan mögötte Ausztria áll 2,4 gigawattal, míg Ukrajna teljesítménye 500, Horvátországé pedig 400 megawatt.

Nos hol vagyunk mi a sorban? Sehol. Összesen 329 megawatt energiát pörgetnek kerekeink, és ez a széllel szemben hozott intézkedéseket ismerve nem is fog változni.

Ezért jobb híján drukkolhatunk a szomszédoknak!

A villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica honlapján valós időben közölt adatok szerint kedd este a szélenergia Románia legfőbb energiaforrásává lépett elő 24,5 százalékos részesedéssel. A termelés 23,7 százaléka a széntüzelésű, 21,24 százaléka pedig a szénhidrogén-tüzelésű hőerőművektől származott, a villamosenergia-termelés 17 százalékát a vízierőművek, 13,1 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű biztosította.

Románia szélerőműveinek többsége a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben található, éppen azokban a térségekben, amelyeket leginkább sújtott az utóbbi hetek zord időjárása, és ahol a rendkívüli hideg miatt jelentősen megnőtt az energiaszükséglet.

Tavaly januárban a szélenergia Románia energiatermelésének 11,7 százalékát tette ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.