Trump ex-Goldman Sachs-os pénzügyminiszter-jelöltje kifelejtett százmillió dollárt a vagyonnyilatkozatából

Mintha Rogán Antal stílusát próbálná utánozni, Steve Mnuchin, Trump pénzügyminiszter-jelöltje: kifelejtett miniszteri vagyonnyilatkozatából vagy 100 millió dollárnyi (kb. harmincmilliárd forint) ingatlan- és műkincsvagyont – írja a New York Times. Mnuchin ezen felül arról megfeledkezett, hogy egy kajmán-szigetekre bejegyzett cégnek is az igazgatója volt.

A pénzügyminiszter-jelölt azt mondta, hogy ez azért történt, mert félreértette a vagyonnyilatkozat kérdéseit.

Steven Mnuchin (Albin Lohr-Jones/Consolidated News Photos/AFP)

A demokraták, sőt egy nevadai republikánus szentár is az által vezetett bank gyakorlata miatt is támadták a jelöltet – a OneWestet olcsón vette meg a válság után Mnuchin, és több tízembert lakoltatott ki, majd értékesítette az ingatlanjaikat profittal.

Ugyanakkor több megnyugtató dolgot is mondott, például megtartaná a Dodd-Frank pénzügyi reformot és az újonnan létrehozott pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságot is, tovább – szemben rengeteg republikánussal – azonnal adósságplafon-emelést kért. A republikánusok is örülhetnek, hiszen nekik masszív adócsökkentéseket ígért Mnuchin.

Donald Trump egyébként a kampánybeli retorikájában egy csomószor utalt a 2008-2009-es válság előtti, alatti és utáni tevékenysége miatt széles közgyűlölet által övezett befektetési bankra, a Goldman Sachs-ra, ellenfeleit gyakran a bank bábúiként támadta.

De aztán saját csapatát legalább hat korábbi vagy jelenlegi goldmanos bankárral töltötte fel. Köztük van Mnuchinon kívül az ideológus főtanácsadó, Steve Bannon, a fő gazdasági tanácsadó Gary Cohn (aki egyébként konkrétan a Goldman elnöki posztjáról mondott le) és a gazdasági asszisztens, Dina Powell; de az ottani értékpapírpiaci felügyelet, az SEC élére is egy ex-goldmanos ügyvédet rak, Jay Clayton-t.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.