Magyar Narancs: A Fidesz is sáros lehet a 4-es metró ügyében

Budapest
2017 január 20., 12:09
comments 115

A magyar ügyészség októberben több embert is kihallgatott a 4-es metró jelentős uniós támogatással megvalósuló beruházásának korrupciós ügyében, de közszereplő egyelőre nincs a gyanúsítottak között.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Mint ismert, 167 milliárd forintos károkozást tárt fel az uniós vizsgálat a négyes metró ügyében, és ennek nagyjából a felét vissza is kell fizetni. A vizsgálat szövege ugyan nem nyilvános, de a kormány máris megnevezte a felelősöket: a kárt kizárólag a „szocialista-liberális kormány vezetése” okozta.

A Magyar Narancs azt írja, hogy a korrupciógyanús ügyek jelentős része valószínűleg tényleg az MSZP-SZDSZ időszakhoz köthető, de

a számok és a vizsgálatot végző Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) a lapnak küldött válasza arra utal, hogy a Fidesz is sáros lehet.

A négyes metrót 2014 tavaszán, egy héttel a parlamenti választás előtt adta át Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. Az OLAF csalásellenes hivatal a teljes építési időszakot (2006-2014) vizsgálta, és a Magyar Narancsnak közölte, hogy „a beruházás összes szakaszában komoly szabálytalanságokat – csalás és korrupció gyanúja – tárt fel”.

Azaz a súlyos szabálytalanságok nem csak a 2010 előtti időszakhoz kötődnének.

A kormányváltás idejére, 2010-re 370 milliárdnál tartottak, de a végösszeg már 452 milliárd forint lett. 2010 után is jelentős tételek jelentek meg a 4-es metró költségvetésében.

Az OLAF nem nyilvános jelentése decemberben érkezett meg Budapestre, és a héten a Miniszterelnökségről Csepreghy Nándor államtitkár és Lázár János miniszter is nyilatkozott az ügyben.

Csepreghy azt mondta, hogy az OLAF feltárt 167 milliárd forintos csalást és korrupciót, ezért a kormánynak 76 milliárd forintos büntetést kell visszafizetnie. De a Magyar Narancs azt írja, hogy az OLAF azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy 228 millió eurót kérjen vissza a kormánytól, 55 millió pedig az Európai Beruházási Banknak járna vissza a fővárostól. Ez összesen 87 milliárd, ezért furcsa, hogy Lázáréknak 76 milliárd forintról beszélnek – írja a lap, ami szerint ráadásul, mivel az OLAF nem hatóság, így a hivatalos eljárás végéig még változhat az összeg. (Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.