Mindenki nyugodjon meg, nem pusztult el még minden madár

Több madárbarát is különös jelenségről számolt be az elmúlt hetekben a Magyar Madártani Egyesületnek. Megfigyeléseik szerint a régi, bejáratott etetőkön megcsappant a madarak száma, az újonnan telepítettek pedig néha panganak az ürességtől.

Ez sokakban aggodalmakat keltett. Nem tűnik logikusnak, hogy az elmúlt hetek kemény fagyában a madarak nem mennek rá a kihelyezett táplálékra.

Az MME szakértői szerint azonban éppenséggel nagyon is logikus, ami történik. Az ok pedig ironikus módon nem a kemény fagy, hanem a rendkívül hideg december-januári heteket megelőző szokatlanul enyhe tél. A fagyokat megelőző időszakban ugyanis szokatlanul meleg volt, ezért a madarak simán szerezhettek maguknak táplálékot a vadonban, az észak-európai területeken élő vándormadarak meg nem indultak meg délre.

A kemény fagy beállta előtt pedig a madarak, amik pár nappal előre megérzik az ilyen változásokat, még időben délebbre húzódhattak, ahol jobbak az esélyeik a túlélésre.

A lényeg, hogy aggodalomra semmi ok, nem pusztít rejtélyes járvány, csak a fura időjárás miatt alakult így a helyzet. (Via MME. Címlapképünk édesapám felvétele egy, a madáretetőjére látogató tengelicről.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.