Trump egymaga veszi át a hatalmat, csapat nélkül

külföld
2017 január 20., 13:09
comments 259

Órák kérdése, és beiktatják Donald Trumpot az Egyesült Államok elnöki székébe, csakhogy minden arra utal, hogy csapata nem lesz.

Andrew H. Walker/Getty Images/AFP
photo_camera Andrew H. Walker/Getty Images/AFP

Kormányzatának legfontosabb pozícióira ugyan már kijelölt embereket, de ezek egyike sem ment még végig a jóváhagyási folyamaton, és több miniszterjelöltje elég nagyokat bukdácsolt a meghallgatásokon, ami arra utal, hogy a kiválasztásnál nem voltak túl gondosak Trumpék. Tom Price egészségi miniszterjelöltről például kiderült, hogy gyakorlatilag rutinszerűen bennfentes kereskedett olyan részvényekkel, amelyek árfolyamára kongresszusi képviselőként nagy hatása volt, Betsy DeVos oktatási miniszterjelölt pedig egészen egyszerű kérdésekre sem tudott válaszolni a meghallgatásán.

Valójában egyetlen Trump jelölt van csak közel ahhoz, hogy elfoglalhassa miniszteri posztját: "Veszett kutya" Mattis tábornok, illetve kijelölt helyettese.

De ezek csak a kabinetpozíciók, rengeteg olyan állás van ezek alatt, amik legalább ilyen fontosak, és annyira nincsenek feltöltve, hogy még csak jelölt sincs rájuk.

A Washington Post csinált egy külön számlálós adatbázist arra a 690 posztra, ami a szenátus jóváhagyását igényli. Trump egyelőre csak 30 helyre talált jelöltet, és közülük is 0 ment át a folyamaton.

A problémával Trump csapata is szembesült, ezért több tucatnyi Obama által kinevezett bürokratát kértek fel arra, hogy maradjanak még ügyvezetőként pár napot. Különösen a nemzetbiztonsági és külügyi pozíciókban.

Így aztán Trump első külügyminisztere az Obama által kinevezett Thomas A. Shannon Jr. lesz, mivel Rex Tillerson, az Exxon olajcég korábbi vezetője még nem ment végig a jóváhagyási folyamaton.

De nincs semmi baj, mert Trump tegnap elmondta, hogy

az USA történetében még egyetlen kormány nem volt, ahol annyira magas lett volna az IQ, mint az övében.

(New York Times, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.