236 ember halt meg, miután tévedésből egy menekülttábort bombázott le a nigériai légierő

2017 január 21., szombat 17:41

A nigériai légierő által tévedésből lebombázott az északkelet-nigériai Borno szövetségi államban található Rann településnél lévő menekülttáborban több mint kétszázan haltak meg – közölte a helyi önkormányzat vezetője.

Egyes korábbi adatok szerint 76-an haltak meg és több mint százan sebesültek meg a kedden tévedésből polgári lakosokat ért légitámadásokban. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet korábban 90-re tette a halottak számát, majd újabb jelentések fényében 170-re emelte a polgári halálos áldozatok számát.

Babagana Malarima helyi önkormányzati vezető viszont azt mondta: az emberek összesen 234 áldozatot temettek el, és tudomása szerint két, kórházi ellátás céljából Maiduguriba szállított áldozat is belehalt sebesüléseibe.

Tehát legalább 236 ember halt meg a saját országuk fegyveres erői által végrehajtott támadásban.

A nigériai légierő kedden beismerte, hogy hibát követett el, vagyis tévedésből nem a Boko Haram nigériai iszlamista szervezetet, hanem polgári lakosokat bombázott. A nigériai kormány csütörtökön indított nyomozást a tragédia körülményeinek kivizsgálására.

Romok a légicsapás után (Fotó: Médecins sans Frontières / AFP) Fotó: HANDOUT

Malarima azt mondta: egy harci repülőgép dél körül közelítette meg Rann települést, de aztán el is hagyta a város légterét. Miután visszatért, két csapást mért a táborra: az elsőt egy építés alatt álló területre, a másodikat egy sűrűn lakott területre.

Az AFP francia hírügynökség szerint a keddi támadás akkor történt, amikor segélymunkások éppen ételt osztottak a menekülteknek a kb. 40 ezer embernek otthont adó táborban. A halálos áldozatok között van a nigériai vöröskereszt 6 önkéntese is. (MTI)