Csak azokról a diákokról tudni biztosat, akik épségben kimenekültek a buszból

Szombat délelőtt több tucatnyi ember gyűlt össze a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium épülete előtt, hogy a a veronai busztragédiában meghalt diákokra emlékezzenek. A helyszínről jelentkező Plankó Gergő elmondta, hogy felolvasták azoknak neveit, akikről biztosan tudni lehet, hogy épségben sikerült kijutniuk a buszból.

A veronai buszbalesetnek 16 halottja, egy életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van. Tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet.

A külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint 12 diáknak sérülések nélkül sikerült kimenekülnie a buszból. A legtöbben a hátsó ablakot kitörve tudták elhagyni az égő járművet. Őket egy közeli hotelben helyezték el, és már egy pszichológust is kirendeltek hozzájuk, hogy segítsen feldolgozni a történteket.

A helyszínen elmondták, hogy a buszon utazó tanárok közül kettőt kórházban ápolnak. Egyikük az a tornatanár, aki többször is visszament az égő buszba, hogy gyerekeket tudjon kimenteni. Megtudtuk, hogy a tornatanár felesége és a két gyereke is a buszon utazott, de róluk egyelőre semmi biztosat sem lehet tudni, mert nem szerepelt a nevük a gimnázum előtt felolvasott listán.

Egyelőre azt sem tudják biztosan, kik égtek benn a buszban, mivel az azonosításukhoz DNS-vizsgálatra lesz szükség.

A gimnázium diákjainak már sikerült felvenniük a kapcsolatot a túlélőkkel. A tanárok pedig jelenleg is dolgoznak azon, hogy pontos információkkal tudják ellátni a hozzátartozókat. Erre azért is van szükség, mivel a külügyminisztérium által megadott segélyvonal szinte állandóan foglalt. Vannak olyan szülők, akik már elindultak a helyszínre.

Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az iskola harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott buszon. A hivatalos utaslista szerint 54-en voltak, de az az igazgató számára is rejtély, miért miért írta azt az egyik olasz hírügynökség, hogy a járművet egy francia sofőr vezette, hiszen Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.