Pszichológus segítségére van szükségük a buszbalesetet túlélő diákoknak

Nagyon várják az éjjeli veronai buszbaleset túlélői a pszichológusi segítséget – jelentette a helyszínről a közmédia tudósítója az M1 híradójában. A tudósító az elől a Verona külvárosában található szálloda elől jelentkezett, amiben a baleset túlélői és könnyebb sérültjei kaptak szállást, és azt mondta, a diákok a szállodában csoportokban vannak, senki sem marad egyedül. Elkeseredettek, sokan sírnak, egymást vigasztalják.

A baleset túlélői beszélgetnek a sérülteket elszállásoló hotel előtt az észak-olaszországi Veronában, miután az éjjel a város közelében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz balesetet szenvedett, majd kigyulladt. A balesetben 16 diák életét vesztette, a sérültek száma 26 (Fotó: Varga György / MTI)

Zsigmond Attila, akinek lánya a buszon utazott, és úgy tudják, jól van, az M1-nek azt mondta: reggel óta 10 gyerek szüleivel vannak a helyszínen. Elképesztő összefogás támogatja a gyerekeket, felsorolni is nehéz, mennyi segítséget kapnak az ügyintézéstől a ruhaneműkig a konzulátustól, a veronai magyaroktól és a helyiektől. A hatalmas lelki nyomás és az információhiány miatt nagyon várják a pszichológusi és a hatósági segítséget. A szálloda térítésmentesen ad nekik szállást. A vizsgálat tart az ügyben, és valószínűleg a szombat éjszakát is ott kell tölteniük – közölte az apa.

A közmédia tudósítója beszámolt arról is, hogy a diákokat egyenként hallgatják ki a szállodában vagy a rendőrségen. Sok fiatalnak nincs cipője, a ruháikat elvesztették a tűzben. A diákok leginkább információt szeretnének arról, hogy mi lesz most velük, mikor, és hogyan utazhatnak haza.

Elmondta azt is, hogy a gyerekektől származó értesülések szerint a busz a baleset előtt megállt, a sofőrök váltották egymást, tehát nem fáradt sofőr vezetett.

Hozzátartozók érkeznek a baleset sérültjeit elszállásoló hotelhez (Fotó: Varga György / MTI)

Eközben gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított a veronai államügyészség, ami tisztázni próbálja, ki felelős a tragédiáért. Egyben késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, és kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek azt mondta: nagyon nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismertek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő robbanás között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtóértekezletén azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok. „Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje” – mondta Girolamo Laquanti. A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta„a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát”, miszerint – ahogy az ANSA írja – a baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, aminek később nekicsapódott.

Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.

Az olasz hírügynökség említi az egyik halálos áldozatot, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt a korábbi ütközéstől elszenvedett sérülésekbe.

Ugyancsak az ANSA idézi az egyik 17 éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni, „majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról (...) ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk”.

Orbán Viktor nemzeti gyásznapot rendelt el. (MTI)