Álaláírókkal rémisztgetik az olimpia-elleneseket

POLITIKA
2017 január 22., 14:32

Sok helyen osztanak egy felhívást a Facebookról, hogy egy magát fideszesnek nevező személy arra szólítja a barátait, hogy hamis adatokat megadva írják alá a Momentum Mozgalom olimpiai népszavazást követelő íveit.

A felhívásában az is szerepel, hogy az illető egy barátja "tegnap már 9 helyen is aláírt és hamis adatokat adott meg".

Az aláírásokat a hatóságok valóban ellenőrzik, és amelyek mellett hamis adatok vannak (nem stimmel a személyi szám, nem tartozik hozzá budapesti lakcím) azokat valóban nem számítják be. 138 ezer budapesti érvényes aláírása kell a népszavazás kiírásához. Az adatokat a gyűjtők nem tudják ellenőrizni, hiszen nem férhetnek hozzá a nyilvántartásokhoz. Így elvben árthat az ügynek, ha sok a hamis aláírás, mert a gyűjtők elhihetik, hogy már van elég, és aztán kiderül, hogy mégsincs.

Az üzenet egy screenshotnak kinéző kép formájában terjed, a kép szerint pénteki bejegyzésről van szó. Lehet, hogy csak vicc az egész, bár biztosan rossz vicc, hiszen a hamis adatok megadását ilyen esetekben a törvény bünteti.

Ha tényleg szórakozna valaki ilyennel, jó eséllyel már aláírás előtt kiszúrják. A legtöbbször ugyanis a standoknál az aktivisták elkérik az emberek lakcímkártyáját, és az aktivisták maguk írják ki róla az adatokat, és csak az aláírást teszi mellé az aláíró. Megfigyelésünk szerint a legtöbb budapesti standnál így járnak el.

Ez nem új megoldás, más szervezetek aktivistái is jellemzően elkérték az utóbbi években a lakcímkártyát, akár az EP-választáshoz, akár más népszavazási kezdeményezáshez gyűjtöttek aláírásokat.

Ha az egész nem egy hülye vicc, akkor sem reális tehát, hogy hatalmas kárt lehessen okozni egy ilyen felhívás köröztetésével.