Megoldódott a gambiai válság, a bukott elnök száműzetésbe vonult

külföld
2017 január 22., 07:57

Yahya Jammeh végül feladta. Az 1994-ben puccsal hatalomra került, országát 22 éven át irányító féldiktátor decemberben meglepetésre vereséget szenvedett a gambiai elnökválasztáson, és bár bő egy hónapig úgy tűnt, hogy ezt nem hagyja annyiban, végül engedett a nemzetközi nyomásnak.

Yahya Jammeh, a bukott gambiai elnök szombat este száműzetésbe vonult. Stringer / Anadolu Agency
photo_camera Yahya Jammeh, a bukott gambiai elnök szombat este száműzetésbe vonult. Stringer / Anadolu Agency

Szombat este elhagyta az országát, hogy száműzetésbe vonuljon Egyenlítői Guineába.

Jammeh a Rolls-Royce-ában érkezett a banjuli reptérre, ahol vörös szőnyeg és katonazenekar várta, így egészen pompázatos körülmények közepette vonulhatott száműzetésbe. Jammeh lassan, mindenkivel kezet rázva vonult a gépéhez a guineai elnök, Alpha Condé kíséretében.

Jammeh decemberben még hajthatatlannak tűnt, megtámadta a választások eredményét. Nem úgy tűnt, mint aki át akarja adni a hatalmát. De az egyre fokozódó nemzetközi nyomás és a Gambia határán felsorakozó szenegáli hadsereg hatására végül megtört. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.