Nagyot megy a román Facebookon, hogy Putyin és Trump Orbánnak adja Erdélyt

2017 január 22., vasárnap 19:04
397

Osztják, kommentelik és emotikonokkal dekorálják sokan Romániában a dcnews.ro című gyanús kiadvány egyik álhírét, ami azt állítja, hogy Erdélyt vissza fogják csatolni Magyarországhoz. A cikk szerzője egy bizonyos Alexendru Cumpanasu, és jó nagy összeesküvés-elméletet kerekített Putyin februári budapesti látogatása köré.

A cikk részleges magyar fordítása egy stux.hu nevű oldalon jelent meg, ahol ezen kívül más cikk nincs is. Ott a szerző arra figyelmeztet, hogy futótűzként terjed a net román nyelvű felületein a sztori, főleg a Facebookon persze.

Ez a sztorinak már egy feldolgozása, az eredeti cikk nem néz ki ilyen jól.

A cikk szerint Putyin február 2-i látogatása után 13 nappal Donald Trump is Budapestre utazik, és az egész jövés-menés arról szól, hogy az orosz és az amerikai elnök újra felosztja egymás között Európát. Putyin leghűségesebb szövetségese a térségben Orbán Viktor, és éppen ezért Budapest az új európai rendről szóló tárgyalások helyszíne.

Cumpanasu azt is tudni véli, hogy Orbán Viktor már meg is állapodott az oroszokkal és az amerikai republikánusokkal is arról, hogy Erdélyt Magyarországhoz csatolják. Ez is része a kontinens felosztásának.

A sztori nyilvánvaló kamu, már az sem igaz belőle, hogy Donald Trump február 15-én Magyarországra jönne. Eddig egyetlen hivatalos külpolitikai találkozóját hozták nyilvánosságra, és aszerint a brit miniszterelnököt fogadja a jövő héten Washingtonban. Nem hogy budapesti, de még európai utazásáról sincs hír.

A sztorit átvette és továbbfejlesztette egy másik román lájkvadász oldal, a cunoastelumea.ro, ahol Daniel Roxin filmproducer elemzi a helyzetet, és sajnos nagyon is valószínűnek látja, hogy a magyar miniszterelnök Putyin hű szövetségeseként eléri Erdély megszerzését, és az új amerikai elnök ehhez is hozzá is járul, egy nagyobb alku keretében. A szerző itt már attól is tart, hogy Moldávia is bekebelezhet Romániához tartozó területeket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt