Donald Trump safe space-ében a hazugságot "alternatív ténynek" kell hívni

2017 január 23., hétfő 5:50
256

Alternatív tények.

A posztvalóság korszakának új kulcskifejezése született meg a hétvégén Donald Trump stábjának köszönhetően. A nyelvemlék előzménye: miután heves oda-vissza twittelés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump beiktatásán jóval kevesebb ember volt, mint Barack Obamáén, az új amerikai kormányzati kommunikáció magához ragadta kezdeményezést a valóság formálásában.

Sean Spicer szóvivő első sajtótájékoztatóján odáig ment, hogy kijelentette, "ez volt valaha a legnagyobb tömeg egy beiktatáson, pont".

Majd nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni.

A valósággal teljesen nyilvánvalóan szembemenő kinyilatkoztatás már önmagában is arany betűkkel vonult volna be a politikusi hazugságok nagy könyvébe, de jött a stáb egy másik tagja, és ellopta a show-t azzal, hogy még ideológiát is rakott mögé.

Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere és tanácsadója az NBC Meet the Press című műsorában azt mondta, Spicer

alternatív tényeket

közölt.

Donald Trump érzékeny lelkű világában tehát nem szabad a politkusat megbántani azzal, hogy hazugságnak nevezzük a hazugságot, a politikailag korrekt kifejezés az

alternatív tény.

Timothy Snyder történész egyik tanácsa a húszból a Trump-rendszerben élőknek egyébként épp ez volt:

"Higgy az igazságban. Ha elengeded a tényeket, akkor elengeded a szabadságot. Ha semmi sem igaz, akkor senki sem kritizálhatja a hatalmat, mert nincs semmi alapja. Ha semmi sem igaz, akkor minden csak látszat."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt