Makogni sem tudunk, annyira sok pénzt költött el a kormány decemberben

gazdaság
2017 január 23., 15:46
comments 96

Orbán Viktor kormánya ugyan gyakran beszél az államadósság elleni harcról, de valójában amint lenne egy kis lehetősége, hogy csökkentse az államadósságot (vagy az országot kifosztó, nagyon magas állami újraelosztást), rögtön elkölti inkább az egészet – derül ki a kormány honlapján megjelent tájékoztatóból.

Decemberben egészen hihetetlenül sok pénzt szórtak el:

3353 milliárd forintot, egyetlen hónap alatt.

Mindezt azért, hogy kétségbeesetten feljebb tolják az egyébként csalódást keltő GDP-növekedést, és kicsikarjanak valami költségvetési hiányt.

Ez úgy jön ki, hogy az év első tizenegy hónapjában – a magyar gazdaság utóbbi évtizedei alatt példátlan módon – több adót szedett be a kormány, mint amennyit elköltött. Ráadásul decemberben jön be a költségvetés bevételeinek jelentős része. November végén 60 milliárdos többet volt az éves mérleg, erre jött decemberben 3353 milliárd forint kiadás és 2446 milliárd forint bevétel. Az évet így 843 milliárd forint hiánnyal zárta az állam.

Hogy mennyire más volt ez az év, mint az eddigiek, az lenti ábrán is jól látszik a piros vonalból:

A novemberi kiadások 1729 milliárd forintot tettek ki, ennek majdnem a dupláját égették el decemberben. Háromezermilliárdból akár olimpiát is lehetne rendezni, vagy meg lehetne építeni belőle a Paks II-t. Vagy nagyságrendekkel csökkenteni a GDP-arányos államadósságot (ez az NGM számításai szerint marad 70 százalék felett), esetleg rátartalékolni egy áfa- vagy nagyobb járulékcsökkentésre.

A pánikszerű decemberi pénzköltésről még mindig nem tudni mindent. Egy jelentős része előleg lehet uniós projektekre, de 50-50 milliárd ment a nyugdíjasoknak és az Eximbank tőkeemelésére, 70 milliárd a kórházakra.

Az egész évben az állami vagyonra közel ötven milliárddal költött többet a kormány, mint egy éve: a 2015-ös 287 milliárd helyett 333 milliárdot. A szociális kiadások csökkentek, 671 milliárd forintra.

Az sem érdektelen, hogy miért került ilyen irigylésre méltó helyzetbe a kormány, hogy őrületen kelljen költenie, hogy egyáltalán valami költségvetési hiányt tudjon kierőszakolni. Ennek az az oka, hogy

a kormány 658 milliárd forinttal több adót vont el a gazdaságból, mint egy éve.

Részben a GE adóparadicsom-szerű befizetése áll emögött, de az állami földérékesítések százmilliárdja is lehetővé tette a kormány legújabb őrült pénzköltését. Érdekes módon az áfabevételek (állítólag) élénkülő fogyasztás mellett mindössze 0,1 százalékkal nőttek, pedig újabb szektorok körültek az e-kasszás körbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.