Orbán boldog, mert Trump megengedi

Orbán Viktor és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy Konferencián a budapesti Marriott hotelben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság és nagy ajándék"

- mondta Orbán Viktor hétfőn a Lámfalussy-konferencián az MTI tudósítása szerint. Donald Trump a beiktatásakor mondta azt, hogy "minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre", erre utalt Orbán.

Szerint ez a kijelentés nagy változást jelent, azt mutatja, hogy a multilateralizmusnak vége, és a bilaterális korszak köszöntött be.

Kicsit továbbgondolva a kijelentést

  • ha magunkat tesszük az első helyre, akkor ehhez miért kell mástól engedély
  • illetve
  • ha magunkat tesszük az első helyre, akkor az első dolog tényleg az, hogy a külügyminiszter elrohan Moszkvába biztosítani az orosz vezetést, hogy nagyon várjuk Putyin látogatását?

Ugyanitt Orbán elmondta azt is,

  • hogy "Brüsszel egy utópia rabja lett", amit úgy hívnak, nemzetek feletti Európa, és ez egy illúzió, ugyanis nincs európai nép, hanem európai népek vannak
  • illetve
  • ha már szóba került Ororszország, és itt egy szó szerinti idézet következik az MTI tudósításából: "Oroszország túlélte a nyugati izolációs és rendszerbuktató kísérleteket, az alacsony olajárat, a szankciókat és a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k szabad, pártatlan, külső befolyás nélküli, belső megmozdulásait".