Orbán boldog, mert Trump megengedi

káosz
2017 január 23., 10:28
comments 301
photo_camera Orbán Viktor és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy Konferencián a budapesti Marriott hotelben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

"Engedélyt kaptunk a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság és nagy ajándék"

- mondta Orbán Viktor hétfőn a Lámfalussy-konferencián az MTI tudósítása szerint. Donald Trump a beiktatásakor mondta azt, hogy "minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját magát tegye az első helyre", erre utalt Orbán.

Szerint ez a kijelentés nagy változást jelent, azt mutatja, hogy a multilateralizmusnak vége, és a bilaterális korszak köszöntött be.

Kicsit továbbgondolva a kijelentést

  • ha magunkat tesszük az első helyre, akkor ehhez miért kell mástól engedély
  • illetve
  • ha magunkat tesszük az első helyre, akkor az első dolog tényleg az, hogy a külügyminiszter elrohan Moszkvába biztosítani az orosz vezetést, hogy nagyon várjuk Putyin látogatását?

Ugyanitt Orbán elmondta azt is,

  • hogy "Brüsszel egy utópia rabja lett", amit úgy hívnak, nemzetek feletti Európa, és ez egy illúzió, ugyanis nincs európai nép, hanem európai népek vannak
  • illetve
  • ha már szóba került Ororszország, és itt egy szó szerinti idézet következik az MTI tudósításából: "Oroszország túlélte a nyugati izolációs és rendszerbuktató kísérleteket, az alacsony olajárat, a szankciókat és a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k szabad, pártatlan, külső befolyás nélküli, belső megmozdulásait".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt