Rejtélyes haláleset rázza meg a világ egyik legbiztonságosabb országát

külföld
2017 január 23., 07:21
comments 120
photo_camera   Birna Brjánsdóttir. Kép: Facebook

Vasárnap jelentette be az izlandi rendőrség, hogy megtalálták a 20 éves Birna Brjánsdóttir holttestét. A nyolc nappal korábban eltűnt lány után Izland történetének legnagyobb mentő- és keresőakciójában kutattak. A főváros, Reykjavík közelében egy tengerparton találtak rá, a Selvogsviti világítótorony közelében.

A rendőrség lefoglalt egy piros Kia Rio típusú autót, amiben megtalálták a lány vérének nyomait. Két embert őrizetbe vettek, akik a hatóságok szerint valamilyen módon szerepet játszottak az eltűnésében, őket kedden hallgatják ki.

A lány Reykjavík belvárosából tűnt el múlt szombat éjjel. A lefoglalt autót egy Polar Nanoq nevű grönlandi hajó legénységének tagjai bérelték az eltűnés hétvégéjén. Biztonsági kamerák felvételei szerint az autó feltűnt akkor, és azon a környéken, ahonnan és amikor Birna eltűnt.

link Forrás

Az elmúlt napokban 725 önkéntes kereste a lányt, a parti őrség helikopterekkel pásztázta a partvidéket.

Guðni Jóhannesson elnök közleményt adott ki, amiben együttérzését fejezte ki a család felé, és elismerte azok munkáját, akik részt vettek a keresésben. Elmondta viszont azt is, hogy nem szabad, hogy az emberek előítéletessé váljanak. Mióta ugyanis kiderült, hogy az őrizetbe vett férfiak grönlandiak, sokan ellenségesekké váltak a grönlandiakkal szemben.

Izland a világ egyik legbiztonságosabb országa, a 330 ezer lakosra 2001 óta évente 1,8 gyilkossági ügy esik, és ezek nagy része is alkoholos befolyás, vagy mentális zavar hatására történik. (Reykjavík Grapevine, Arctic Journal, Iceland Monitor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.