Azért küzdött, hogy lebontsák Cecil Rhodes szobrát. Aztán elfogadott egy Rhodes-ösztöndíjat

külföld
2017 január 24., 22:48
comments 43

Cecil Rhodes egy brit születésű dél-afrikai kereskedő és politikus, vagy inkább hódító volt a 19. század második felében, nagyhatású figuraként őrzi a történelem, róla kapta nevét Rhodesia, egykori dél-afrikai ország, amelynek helyét azóta Zambia és Zimbabwe foglalja el. 

Rhodes ellentmondásos történelmi személyiség volt, akit ma a brit birodalom erőszakos gyarmatosítójaként emlegetnek. Korában a gyémánt-kereskedelem atyaúristene volt, 1903-ban óriási örökségéből alapították a Rhodes-ösztöndíjat Oxfordban, amiből azóta Edwin Hubble-tól Bill Clintonig számos jelentős XX. századi személyiség kapott támogatást. 

Joshua Nott pedig egy 23 éves dél-afrikai aktivista, aki nagyon nem szerette Rhodes hagyatékát. Ő volt a Rhodes Must Fall mozgalom egyik oszlopa, akik azért kampányolták, hogy szállítsák el Rhodes szobrát Fokváros egyik teréről.

Joshua úgy beszélt a szoborról, mintha egy "horogkeresztet állítanának ki Jeruzsálemben." 2015 áprilisára siker koronázta erőfeszítéseit, és együtt ünnepelt a tömeggel, amikor elszállították helyéről a szobrot. Ez látható a cím feletti képen. 

Joshua nemrég viszont kapott egy lehetőséget; váratlanul megkínálták egy Rhodes-ösztöndíjjal, ő pedig élt vele. 40 ezer fontos oxfordi tanulmányokért adta be a derekát.  

Nem meglepő, hogy Joshuát, aki egyébként egy tehetős dél-afrikai ügyvéd fia, mozgalmár társai elővették a Twitteren és más csatornákon, álszentnek, hipokritának, árulónak nevezték. Maga Joshua a BBC összefoglalója alapján tökéletesen védte a védhetetlent: azt mondta, hogy 

Rhodes-ösztöndíjából azok ellen az eszmék ellen fog harcolni, amiket Rhodes képviselt.

A Rhodes-alapítványnál azt nyilatkozták, nem mérlegelnek politikai elkötelezettségek alapján, őket csak a hallgatók társadalmi változásokba vetett hite érdekli.

A legszebb a történetben, hogy van Rhodes-emlékmű Oxfordban is, de a Jpshua akcióján felbátorodott diákoknak eddig nem sikerült elmozdíttatniuk onnan a szobrot. Joshua azt mondta, a Rhodes-ellenes mozgalomba azért nem szállna be, ha nem muszáj. (BBC / cím feletti kép: AFP / Rodger Bosch

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.