Ideiglenesen nem egy politikai kinevezett, hanem egy karrierdiplomata vezeti az USA budapesti nagykövetségét

POLITIKA
2017 január 24., 11:33
comments 81

Colleen Bell távozásával nagykövet nélkül maradt az Egyesült Államok Budapesten. Bell az amerikai szokásjognak megfelelően az új elnök beiktatása előtt felajánlotta lemondását, amit a republikánus kormányzat el is fogadott, így megbízatása Donald Trump beiktatásával véget ért.

Helyére ideiglenes jelleggel David J. Kostelancikot a nagykövetség eddigi, követtanácsosi rangú helyettes misszióvezetőjét nevezték ki ügyvivőnek. Kostelancik a politikai kinevezett, Barack Obama adománygyűjtőjeként is dolgozó Bellel szemben karrierdiplomata, vagyis nem politikai kapcsolatai révén került kinevezésre.

Diplomatának pedig kifejezetten tapasztalt. A nagykövetség oldalán közölt életrajza szerint a térségben jártas szakértőnek számít. Magyarországi kinevezése előtt 2014-2015-ben az amerikai törvényhozás Helsinki Bizottságának volt a külügyminiszteri főtanácsadója - ez a bizottság foglalkozik a Helsinki Egyezmény betartásával és betartatásával. Az előtt, 2012-2014 között az amerikai külügyminisztérium európai és ázsiai irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette, azelőtt pedig a nemzetközi kábítószerellenes és rendőrségi ügyekkel foglalkozó iroda európai és ázsiai hivatalát vezette.

David Kostelancik a Northwestern Egyetemen diplomázott alkalmazott matematika és politikai tudományok tárgyakban, majd mesterfokozatot szerzett a Michigani Egyetemen orosz és kelet-európai tanulmányok, valamint a National War College-en nemzetbiztonsági politika tárgyakban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.