Ideiglenesen nem egy politikai kinevezett, hanem egy karrierdiplomata vezeti az USA budapesti nagykövetségét

Colleen Bell távozásával nagykövet nélkül maradt az Egyesült Államok Budapesten. Bell az amerikai szokásjognak megfelelően az új elnök beiktatása előtt felajánlotta lemondását, amit a republikánus kormányzat el is fogadott, így megbízatása Donald Trump beiktatásával véget ért.

Helyére ideiglenes jelleggel David J. Kostelancikot a nagykövetség eddigi, követtanácsosi rangú helyettes misszióvezetőjét nevezték ki ügyvivőnek. Kostelancik a politikai kinevezett, Barack Obama adománygyűjtőjeként is dolgozó Bellel szemben karrierdiplomata, vagyis nem politikai kapcsolatai révén került kinevezésre.

Diplomatának pedig kifejezetten tapasztalt. A nagykövetség oldalán közölt életrajza szerint a térségben jártas szakértőnek számít. Magyarországi kinevezése előtt 2014-2015-ben az amerikai törvényhozás Helsinki Bizottságának volt a külügyminiszteri főtanácsadója - ez a bizottság foglalkozik a Helsinki Egyezmény betartásával és betartatásával. Az előtt, 2012-2014 között az amerikai külügyminisztérium európai és ázsiai irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette, azelőtt pedig a nemzetközi kábítószerellenes és rendőrségi ügyekkel foglalkozó iroda európai és ázsiai hivatalát vezette.

David Kostelancik a Northwestern Egyetemen diplomázott alkalmazott matematika és politikai tudományok tárgyakban, majd mesterfokozatot szerzett a Michigani Egyetemen orosz és kelet-európai tanulmányok, valamint a National War College-en nemzetbiztonsági politika tárgyakban.