Jóváhagyták Trump külügyminiszter-jelöltjének kinevezését

külföld
2017 január 24., 05:57
comments 23
photo_camera Rex Tillerson, Donald Trump külügyminiszter-jelöltje a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán 2017. január 11-én. A bizottság végül január 23-án, a legszűkebb többséggel hagyta jóvá kinevezését. Alex Wong/Getty Images

Támogatta Rex Tillerson, az Exxon Mobil olajipari óriásvállalat volt vezérének külügyminiszteri kinevezését az amerikai szenátus külügyi bizottsága. Így már csak egy gyakorlatilag formális szenátusi szavazás választja el a kinevezéstől Trump külügyminiszter-jelöltjét.

Tillerson jelölése eleinte kemény bírálatokat váltott ki, különös tekintettel Tillerson virágzó oroszországi üzleteire. De a jelölt kifejezetten jól szerepelt szenátusi meghallgatásán, már csak azért is, mert Trumpénál jóval keményebb álláspontot képviselt Oroszországgal szemben.

De nem is ezzel hívta fel igazán magára a figyelmet, hanem azzal, hogy mennyire keményen szólalt fel Kína ellenében, jelezve, hogy az Egyesült Államok akár katonai erejét felvonultatva is megakadályozná Kína dél-kínai tengeri terjeszkedését.

Tillersont minimális többséggel, 11:10 arányban támogatták a külügyi bizottságban. A szavazatok pártalapon osztódtak, a demokrata szenátorok mind elutasították, a republikánusok mind támogatták jelölését. A döntő szavazat az ügyben Donald Trump egykori pártbeli riválisáé, Marco Rubio floridai szenátoré volt, aki csak az utolsó pillanatban állt Tillerson mellé. Rubiót pont Tillerson kiterjedt orosz kapcsolatrendszere aggasztotta. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.