Orbánnak adott tanácsot és az Élet és irodalomban is publikált Donald Trump leendő tanácsadója

külföld
2017 január 24., 17:51
comments 103

A Business Insider kormányzati forrásokra hivatkozva ír arról, hogy Donald Trump fehérházbeli tanácsadója lehet Gorka Sebestyén (Sebastian Gorka), a Breitbart nevű Trump-közeli lap nemzetbiztonsági szerkesztője és a Fox News gyakori szereplője.

Gorka neve már többször felmerült a Trump-kabinet környékén, és azt is tudni, hogy az új elnök komoly káderhiánnyal küzd, például pont nemzetbiztonsági területen nehezen találnak alkalmas szakértőket a stábba. 

Ha tényleg megtörténik a kinevezése, akkor összejön az, hogy Orbán Viktor egykori tanácsadója adhat majd tanácsokat Donald Trumpnak. Gorka Sebestyén ugyanis még az Antall-kormány idején a hadügy munkatársa volt, majd Orbán Viktor tanácsadója lett. 2014-ben, amikor a Breitbart szerkesztője lett, a Cink bemutatta az életútját, innen derül ki az is, hogy 2006-ban viszont Orbán ellen fordult a Schmidt Mária-féle szervezkedés idején. 

Gorka londoni emigránsok gyermeke, a Cink cikke szerint a második diplomáját a Közgázon szerezte, majd Romában a NATO egyetemének oktatója lett, és dolgozott a Rand Corporation nevű amerikai kutatóintézetnél is. 

Egy rövid ideig próbált belefolyni a magyar belpolitikába is, a Fidesz ellen egy alternatív jobboldali pártot próbált meg felépíteni, Új Demokratikus Koalíció néven, de aztán ez a kísérlet nem jutott sehova. A 2001-es terrortámadások után gyakori vendége volt a hazai tévéstúdióknak, biztonságpolitikai szakértőként nyilatkozott sokat, sőt egy cikke még az Élet és irodalomban is megjelent. 2003-ban döntött úgy, hogy családjával együtt elhagyja Magyarországot, de 2006-ban még független jelöltként indult Piliscsaba polgármesteri székéért és csak kevés szavazattal maradt alul. 

Tavaly szeptemberben, kevéssel az amerikai választások előtt interjút adott a Magyar Nemzetnek, ebben nyíltan beszólt Orbán Viktornak is, amikor arról beszélt, 

"Értem, hogy az Orbán-kormány próbál a két tengely, a NATO és a moszkvai érdekek között lavírozni, de ezek értékrendje ellenkezik egymással, így előbb-utóbb dönteni kell, hogy Nyugat-párti és nyugat-európai értékrendet követ Budapest, vagy nem. És ezt nem lehet az örökkévalóságig halogatni."

Gorka elmondta azt is, hogy egy Clinton-elnökség katasztrofális következménnyel lenne gyakorlatilag a világ minden része számára, míg Trumppal kapcsolatban az merült fel problémaként, hogy nincs nemzetbiztonsági tapasztalata. 

Ugyanakkor, tette hozzá Gorka,

"egy dolgot százszázalékosan lehet tudni Donald Trumpról: azt, hogy szó szerint gyűlöli a politikai korrektséget, és ez önmagában nagyon helyes hozzáállás. Számára nem kérdéses, hogy a Nyugat most háborúban áll egy Nyugat-ellenes globális összeesküvéssel szemben, amit én a globális dzsihadizmusnak nevezek. Érzi, látja, hogy ez tényleges háború, és ő ezt meg akarja nyerni."

Ha Gorka tényleg megkapja a megbízását, akkor a Breitbart egy újabb fontos alakja költözhet a Fehér Házba, miután Steve Bannon egykori Breitbart-vezér már Trump főstratégája lett. A Breitbart szerepéről és az alapító Andrew Breitbart személyével korábban részletes cikkben is foglalkoztunk.

(Kiegészítés: a cikk korábbi verziójában még az szerepelt, hogy Gorka Sebestyén már 2003-ban elhagyta az országot, egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy 2006-ban még Piliscsaba polgármesteri székéért is elindult.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.