Elviszik Lukács György szobrát a Szent István parkból

POLITIKA
2017 január 25., 15:40
comments 461

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy elviszik Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból, és egy Szent István-szobrot állítanak a helyre. Lukács György filozófus, mellette Déry Tiborné - Fotó: Kádas Tibor/Fortepan

Az erről szóló javaslatot Tokody Marcell jobbikos képviselő nyújtotta be, amit 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadtak el. Tokody indoklása szerint „Lukács György amellett, hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mind a három kommunista rendszer fenntartásában részt vett. A Tanácsköztársaság idején népbiztosként, valamint a Vörös Hadsereg tisztjeként személyesen adott utasítást nyolc ember kivégzésére, 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja. 1956 után pedig kulcsszerepet vállalt a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában”. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.