Elviszik Lukács György szobrát a Szent István parkból

2017 január 25., szerda 15:40
475

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy elviszik Lukács György filozófus, kommunista politikus szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból, és egy Szent István-szobrot állítanak a helyre. Lukács György filozófus, mellette Déry Tiborné - Fotó: Kádas Tibor/Fortepan

Az erről szóló javaslatot Tokody Marcell jobbikos képviselő nyújtotta be, amit 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadtak el. Tokody indoklása szerint „Lukács György amellett, hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mind a három kommunista rendszer fenntartásában részt vett. A Tanácsköztársaság idején népbiztosként, valamint a Vörös Hadsereg tisztjeként személyesen adott utasítást nyolc ember kivégzésére, 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja. 1956 után pedig kulcsszerepet vállalt a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában”. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt