Két csaló egy rég megszűnt bányára vett fel félmilliárd forint hitelt

C. Lajos és R. Péter, egy bányászattal foglalkozó cég ügyvezetői 2008 nyarán bányászati jog megvásárlására közel 0,5 milliárd forint hitelt vettek fel egy banktól, pedig tudták, hogy a cég pénzügyi, gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a hiteltörlesztést.

Ráadásul a kölcsönt egy olyan bánya megszerzésére igényelték, amiben a kitermelés már 2002 óta szünetelt, és ahol a környezetvédelmi hatóság 2008 óta meg is tiltotta a bányászatot.

A cégvezetők a felvett kölcsönt nem fizették vissza, ezért a bank többször próbálta felvenni velük a kapcsolatot, de elérhetetlenné váltak.

Nyomozás indult, és kiderült, hogy a két férfi – egymástól függetlenül – tartósan külföldön tartózkodik. Ellenük a BRFK elfogatóparancsot adott ki, majd a Fővárosi Bíróság nemzetközi- és európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

Végül a thaiföldi hatóságok fogták el őket: egyiküket 2015 februárjában, míg a másik férfit 2015 júniusában. Mindkettőjüket átadták a BRFK munkatársainak.

A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a 49 éves C. Lajos és a 42 éves R. Péter ellen különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a napokban befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészség felé megküldte. (police.hu)