Két csaló egy rég megszűnt bányára vett fel félmilliárd forint hitelt

2017 január 25., szerda 11:33

C. Lajos és R. Péter, egy bányászattal foglalkozó cég ügyvezetői 2008 nyarán bányászati jog megvásárlására közel 0,5 milliárd forint hitelt vettek fel egy banktól, pedig tudták, hogy a cég pénzügyi, gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a hiteltörlesztést.

Ráadásul a kölcsönt egy olyan bánya megszerzésére igényelték, amiben a kitermelés már 2002 óta szünetelt, és ahol a környezetvédelmi hatóság 2008 óta meg is tiltotta a bányászatot.

A cégvezetők a felvett kölcsönt nem fizették vissza, ezért a bank többször próbálta felvenni velük a kapcsolatot, de elérhetetlenné váltak.

Nyomozás indult, és kiderült, hogy a két férfi – egymástól függetlenül – tartósan külföldön tartózkodik. Ellenük a BRFK elfogatóparancsot adott ki, majd a Fővárosi Bíróság nemzetközi- és európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

Végül a thaiföldi hatóságok fogták el őket: egyiküket 2015 februárjában, míg a másik férfit 2015 júniusában. Mindkettőjüket átadták a BRFK munkatársainak.

A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a 49 éves C. Lajos és a 42 éves R. Péter ellen különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a napokban befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészség felé megküldte. (police.hu)