Trump elrendelte, hogy építsenek falat a mexikói határra

Donald Trump szerdán az amerikai belügyminisztériumban aláírta azt az elnöki rendeletet, amelyben elrendeli, hogy építsenek átjárhatatlan fizikai akadályt a mexikói határra. Egyben megvonta a támogatást azoktól az amerikai településektől, amelyek papírok nélküli migránsokat fogadnak be.

Trump megérkezik a belügyminisztériumba - Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Az amerikai elnök az ABC-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a mexikói határra tervezett fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, és maga az építkezés is hónapokon belül megindul. Trump továbbra is tartja magát ahhoz, hogy Mexikó száz százalékig kifizesse a fal költségeit. Az elnök szerint viszonylag gyorsan megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket. 

A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd. Most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit. Ugyanakkor a leghatározottabban kizárta, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák. 

Az elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást. (BBC/MTI)