Visszamenőleges rezsicsökkentést indít a szlovák kormány

A szlovák miniszterelnök szerint a januári villany- és gázszámlák túlzott összegeket tartalmaznak, 

ezért felszólította az embereket, hogy tépjék szét a számlákat.

Robert Fico azzal biztatta az őket, hogy az Árszabályozási Hivatal egy új határozattal visszamenőlegesen úgyis mindent megold. Kijelentette, hogy a szlovák kormány örömmel veszi, hogy az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) új határozatban szabályozza a villanyenergia és földgáz árát. Szerinte a hivatal már szerdán kiadja határozatát, az új árak január 1-től lesznek érvényesek, és megegyeznek majd a 2016-os árakkal. Ezért szerinte mindenki nyugodtan széttépheti a januári számlát.

Fotó: AFP/Samuel Kubani

Szlovákiában már egy hete folyik a rezsiharc, miután Fico kijelentette, hogy a számlákat szét lehet tépni, nem kell befizeti, azonban a szolgáltatók szerint a számla érvényes, és aki azt nem fizeti be, attól mindenképpen be fogják hajtani.

Fico bejelentésén vasárnap még Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes is meglepődött, ő csak annyit üzent az embereknek, hogy a számlát ne tépjék szét, de nem is kell befizetniük. Fico most újra kijelentette, hogy a számlákat nem kell befizetni. Szerinte a kormány kész törvényt is módosítani, ha nem változik az árszabályozási határozat.

A szlovák miniszterelnök szerint az energiaárakban nem lehetnek akkora kilengések, mint amekkorát a hivatal januártól érvényes szabályozása lehetővé tett. „Az áraknak stabilaknak kell lenniük, és nem emelkedhetnek, ha a világpiacon csökkennek az energiaárak” – jelentette ki.

Fico szerint Besztercebánya megyében volt olyan önkormányzat, amelynek a tavalyi 239 ezer euró helyett közel 640 ezret kellene fizetnie a közvilágításért éves szinten. A helyzet viszont nem csak Közép-Szlovákiában rossz, keleten a háztartások számára szintén megduplázódtak az energiaárak, ezzel viszont Fico nem foglalkozik. Míg az árszabályozási hivatal azt ígérte, 4,6 százalékkal csökken a villanyáram ára, addig keleten több háztartás villanyszámláján az eredeti összeg duplája szerepel. (Új Szó)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.