L. Simon: Eljött az idő, hogy az állam bevonuljon a könyvpiacra

L. Simon újra kerepelhet. Fotó: MTI / Sóki Tamás

Nagy nap a mai L. Simon László számára: Schmidt Mária bepakolta a Figyelő szerkesztőbizottságába, így alig fél évvel azok után, hogy Orbán Viktor kirakta kormányából, L. Simon újra az ország ügyeinek alakítója lehet. 

Az egykori kulturális államtitkár régi fényében tündököl, és ha rajta múlna, rendet rakna a könyvpiacon is. L. Simon a Facebookra pakolt ki egy közepes méretű glosszát, és azt szeretné, ha az állam rendezné az Alexandra könyvkiadó eladósodása miatt termett vészhelyzetet a könyvpiacon.

A pánikot az okozza, hogy Matyi Dezső könyv- és könyvesbolt-birodalma nem fizetett a kiadóknak az átvett szállítmányok után, több mint 3 milliárdos hátralékot hozott össze, csődközelbe kerülése pedig így az egész piacot fenyegeti. 

L. Simon "a könyv- és folyóirat-kiadásban eltöltött közel két évtizedes múltja alapján" azt írja, itt az ideje, hogy az állam színre lépjen, mert "néhány üzleti szereplőn kívül senkinek sem érdeke, hogy a jelenleg is ezer sebből vérző, de legalább három pólusú könyvkereskedelem kétpólusúvá váljon." 

L. Simon szerint az állam kétféleképpen "segíthet": vagy részt vállal a komplett könyvkereskedelem újjászervezésében, vagy pénzzel tolja meg azokat a "szakmai befektetőket", akik az Alexandra romjain kiskereskedelmi láncokat hoznának létre. Sejtelmesen azt is írta, hogy a helyzetért "nem csupán Matyi Dezső és cégcsoportja a felelős", de persze nem pontosította, kire céloz. 

A kiselőadás végére kiderül, hogy L. Simon és a Fidesz rég megmondta, hogy nem működőképes a mostani rendszer, a megoldás pedig az lenne, ha 

törvényileg szabályoznák, hogy a könyvkereskedelmi cégek ne lehessnek kiadók tulajdonosai.

Ez azért erős mondás, mert a könyvpiac két legnagyobb szereplője, az Alexandra és a Libri a kiadásban és kereskedelemben egyaránt érdekelt. L. Simon arra nem tér ki, ez miért függ szorosan össze a Matyi-birodalom megroggyanásával, érvelése mégis hibátlan: szerinte ezek a vállalatok

 "nem csupán a piacot befolyásolják, hanem az irodalmi-szellemi élet pluralizmusát is veszélyeztetik."